Michaela Katonová Správy

Mesto odstraňuje grafity aj škrupinami z orechov

Bratislava pokračuje v boji s grafitmi. Na konci minulého roka zakúpila špeciálny prístroj, ktorý je podľa primátora už teraz maximálne vyťažený. Čoskoro sa vyčistenia dočká aj Trnavské mýto či Most SNP. Ako vlastne prístroj funguje a čo je jeho devízou?

Ilustračný obrázok k článku Mesto odstraňuje grafity aj škrupinami z orechov
Zdroj: Dnes24.sk

Hlavné mesto odstraňuje nevzhľadné nápisy vo vlastnej réžii pravidelne a zároveň operatívne. V aktívnom boji najviac pomáha prístroj na čistenie nevzhľadných nápisov či kresieb, ktorý mesto obstaralo za 7-tisíc eur. Primátor nevylúčil kúpu ďalšieho.

Veľký vysávač čmáraníc

„Prístroj pieskuje nápisy, ktoré sú na stenách, mramore, na skle. Dá sa použiť na rôzne povrchy aj na drevo. Záleží na tom, na akom povrchu grafity sú a podľa toho sa použije hmota do prístroja, ktorá cirkuluje. Je to v podstate veľký vysávač, ktorý má tri rýchlosti,“ objasnil fungovanie prístroja Miroslav Káčer, ktorý ho denne obsluhuje.

Farba zo stien sa však neodstraňuje jednoducho. Niekedy sa podarí za 15 minút vyčistiť meter štvorcový, inokedy to trvá dlhšie. „Záleží od povrchu a toho, ako veľmi agresívny je sprej,“ opísal Káčer.

Zaujímavá je aj hmota, ktorá grafity dokáže zredukovať. „Najjemnejšie sú škrupiny z mletého orecha. Nimi sa čistí sklo alebo mramor. Povrch tak ostane nepoškodený a zmiznú iba nápisy,“ povedal Káčer.

Prečítajte si tiež: Zdobia aj váš dom grafity? Odstrániť ich môžete aj za mestské peniaze

Obyvateľom musí na čistote verejných priestorov záležať

Podľa primátora má však tento proces význam len vtedy, ak obyvatelia mesta budú tieto veci vážiť. „Každý musí dbať na čistotu verejných priestorov, a preto chceme ísť príkladom,“ povedal Ivo Nesrovnal.

„Čmáranice na budovách sú veľkým problémom a jediným riešením je ich čistiť a okamžite odstraňovať. Budeme preto pokračovať v odstraňovaní grafitov vo vlastnej réžii, pretože jedine tak môžeme operatívnejšie a rýchlejšie očistiť mestské budovy od nevkusných nápisov,“ doplnil.

Trnavské mýto sa konečne dočká

Mesto začalo s odstraňovaním na základných umeleckých školách, centrách voľného času, rovnako ako aj na budovách v historickom centre mesta. „V Petržalke na Dolnozemskej som odstránil nápisy a po troch dňoch sa objavili znova na tom istom mieste. Odstránil som to znova a od vtedy je to čisté. Nepísané pravidlo hovorí, že keď sa to na rovnakom mieste odstráni dva – trikrát, tak už sa tam nevracajú, pretože vidia, že je snaha to odstraňovať,“ uzavrel Miroslav Káčer.

Okrem spomínanej Dolnozemskej očistili už aj Mestské divadlo, Klarisky, Ventúrsku, Panenskú či Klobučnícku. Bratislava okrem toho vyčlenila ďalších 200-tisíc eur, vďaka ktorým sa kompletne vyčistí Most SNP a podchod na Trnavskom mýte, pričom sa použije aj antigrafity náter.

Prečítajte si tiež: OBRAZOM: Trnavské mýto patrí k najčastejším terčom vandalov. Prečo tu začínajú všetci sprejeri?

Prístroj na čistenie grafitov
1
Galéria
Čistenie grafitov v podchode na Zochovej
6
Galéria
Foto: Michaela Katonová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM