Krimi

Ďalšie "dielo" zo série voľnej tvorby grafiťákov: Nové kvetináče dlho čisté nevydržali

Len minulý týždeň pribudli v okolí Kamenného námestia desiatky moderných kvetináčov a už sa na nich stihli podpísať vandali.

Ilustračný obrázok k článku Ďalšie "dielo" zo série voľnej tvorby grafiťákov: Nové kvetináče dlho čisté nevydržali
Zdroj: Ivo Nesrovnal Facebook

Samozavlažovacie kvetináče, ktoré magistrát postupne inštaluje na viacerých miestach v Bratislave, pokreslili grafiťáci červenou farbou. Našťastie, vďaka antigrafitovému náteru ich mohli pracovníci mesta upraviť do pôvodného stavu. „Ešteže s antigraffti náterom to ide jednoducho dole. Úprimne sa ale priznám, že nechápem týchto ľudí, ktorí nemajú žiadnu úctu voči nášmu mestu a majetku,“ uviedol primátor Ivo Nesrovnal na sociálnej sieti.

Kvetináče sú chránené proti hrdzaveniu aj vandalom. „Ich konštrukcia je odolná voči vandalizmu, teda voči preliačeniu, prasknutiu, prevráteniu nádoby a podobne,“ priblížila pre Bratislava24.sk hovorkyňa mesta Ivana Skokanová.

Čítajte viac: Staré za nové: Kamenné námestie sa konečne má čím pochváliť

Prvá etapa osádzania kvetináčov prebehla minulý týždeň, v druhej etape, ktorá prebieha tento týždeň, tu mesto doplnilo ešte ďalších 60 a nové kvetináče pribudli aj na Námestí SNP. Spolu ich tu bude až 127.

„Kvetináče pozostávajú z vonkajšej a vnútornej nádoby, ktorá slúži na osadenie rastlín. Nádoba má samozavlažovaciu funkciu,“ vysvetlila Skokanová. Ako ďalej uviedla, nádoba obsahuje otvor na nalievanie vody a kontrolu stavu hladiny zásoby vody. Kvetináč má tiež otvor na odtok prebytočnej vody, čiže ani pri prívale dažďov nedôjde k zaplaveniu kvetináčov.

Nič im nie je sväté

Kým hlavné mesto pokračuje v boji s grafitmi, samozvaní umelci a vandali vytrvalo „upravujú“ nové už vyčistené miesta. Okrem tých „najobľúbenejších“ miest grafiťákov, ako napríklad podchod na Trnavskom mýte, prípadne Patrónka alebo Most SNP, láka vandalov aj všetko nové, čo v meste pribudne.

Ukážkovým príkladom, okrem kvetináčov, sú napríklad tiež sklenené tabule pri Dóme sv. Martina, ktoré magistrát len prednedávnom vymenil za nové, lebo ich niekto rozbil. Prešlo pár dní a tabule boli počmárané grafitmi.

„Chápem, že niektorí "umelci“ chcú prezentovať svoje „diela“, ale jednoducho nepochopím, prečo musia znepríjemňovať život aj nám ostatným. Verejné priestory predsa patria nám všetkým! Sklenené tabule som dal hneď vyčistiť a budeme ich čistiť stále, až kým to „autorov“ neomrzí. Ani takýto opakovaný vandalizmus nás totiž nezastaví v odstraňovaní grafitov a čistení našich verejných priestorov, práve naopak," vyjadril sa primátor na svojom profile.

Čítajte tiež: Mesto odstraňuje grafity aj škrupinami z orechov

Zničené kvetináče
3
Galéria
Zdroj: Ivo Nesrovnal Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM