KAW Správy Samospráva

Presne zmapované bývanie: Bratislavčanom "nahliadnu" do domov a panelákov

Slovensko začalo elektronicky sčítavať domy a byty, získa jedinečné dáta o stave a kvalite bývania.

Ilustračný obrázok k článku Presne zmapované bývanie: Bratislavčanom "nahliadnu" do domov a panelákov
16
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk

Mestá, obce a mestské časti Bratislavy a Košíc v priebehu takmer deväť mesiacov dôsledne a prvýkrát elektronicky pre Štatistický úrad SR (ŠÚ SR) zaznamenajú údaje o približne dvoch miliónoch bytov a rodinných domov na Slovensku.

Dôležité údaje

Začala sa prvá fáza najrozsiahlejšieho projektu Štatistického úradu SR – Sčítanie obyvateľov, domov a bytov 2021. „Hlavným cieľom sčítania domov a bytov je získať vyčerpávajúce, objektívne a jedinečné dáta, ktoré nemožno získať z iných zdrojov. Výsledkom budú napríklad údaje o vekovej štruktúre domov a bytov, rozlohe obytnej plochy, formách vlastníctva, počte obytných miestností v bytových jednotkách, spôsobe vykurovania, napojenia na verejné siete či o vybavenosti kúpeľnou a záchodom,“ informovala hovorkyňa ŠÚ SR Jana Morháčová.

Novinkou oproti minulosti budú podrobnejšie informácie o obnove domov a bytov z pohľadu obvodového plášťa, strechy, okien či informácií o nadstavbách.

„Prvýkrát v histórii sa sčítanie domov a bytov realizuje plne elektronicky a súčasne bez záťaže obyvateľov. A rovnako prvýkrát sa maximálne využijú už existujúce databázy informácií,“ uviedol Alexander Ballek, predseda Štatistického úradu SR.

Partnerom sú samosprávy

ŠÚ SR pri sčítaní domov a bytov 2021 spolupracuje s takmer 3-tisíc samosprávami na Slovensku. Každá obec, mesto či mestská časť Bratislavy alebo Košíc prostredníctvom poverených osôb skontroluje existujúce údaje o domoch a bytoch na svojom území a doplní nové či chýbajúce skutočnosti z vlastných zdrojov, prípadne z údajov správcovských spoločností.

Vyplnením dotazníkového alebo databázového formulára budú dáta ukladané prostredníctvom portálu pre elektronické sčítanie domov a bytov www.scitanie.sk do komplexného Elektronického systému sčítania obyvateľov, domov a bytov.

„Cieľom bolo výrazne znížiť administratívnu záťaž samospráv, preto sme maximálne využili už existujúce administratívne zdroje údajov (napr. register adries a kataster nehnuteľností) a vopred sme predvyplnili časť údajov. Umožnili sme tiež exportovať dáta od správcov,“ zdôraznila Ľudmila Ivančíková, generálna riaditeľka Sekcie sociálnych štatistík a demografie ŠÚ SR. Portál obsahuje aj rôzne užitočné informácie a dokumenty pre samosprávy, napr. pokyny, vzory formulárov a zákonov.

Ako sa náš život zmenil?

Po spracovaní budú údaje získané zo sčítania domov a bytov slúžiť ako nenahraditeľný podklad pre územné plánovanie obcí, napríklad pre prijímanie riešení v oblasti dopravy, parkovania a rôznych služieb. Vďaka sčítaniu domov a bytov získajú regióny podrobný prehľad o prírastku nových bytov, o podiele neobývaných domov, ale aj o obnove bytového fondu.

Po prepojení s údajmi zo sčítania obyvateľov aj o potrebe budovania nových, napríklad nájomných bytov či potrebe budovania infraštruktúry – lekární, obchodov, škôl a škôlok, zariadení pre starších občanov a podobne.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM