KAW Rôzne Správy

V Petržalke vyrastie Nesto s tisíckami bytov. Ovplyvní jeho výstavbu koronavírus?

O projekt Nesto je už teraz veľký záujem. Termín spustenia predaja bytov a ďalších priestorov sa však posunul o pár mesiacov.

Ilustračný obrázok k článku V Petržalke vyrastie Nesto s tisíckami bytov. Ovplyvní jeho výstavbu koronavírus?
8
Galéria
Zdroj: Lucron Development

V Petržalke, v blízkosti slovensko-rakúskych hraníc, v lokalite, kde sa nachádza aj bunker a vojenský cintorín z prvej svetovej vojny, má vzniknúť prvá kreatívna mestská štvrť v hlavnom meste s názvom Nesto za niekoľko stoviek miliónov eur. V prvom kvartáli 2020 sa mal spustiť predaj bytov. Pandémia koronavírusu však plány developera trocha pozmenila.

Predaj bytov až na jeseň

Nesto na rozlohe takmer 48 hektárov ponúkne inovatívne koncepty bývania a priestorov na prácu, ale tiež občiansku vybavenosť a možnosti na trávenie voľného času. Prvá fáza projektu mala už v októbri minulého roka platné územné rozhodnutie.

Aktuálne je projekt Nesto v procese získavania stavebného povolenia. Pandémia koronavírusu však trocha posunula naplánované termíny.

„Ako všetci, aj my sme vnímali náročnú situáciu, ktorá na jar vypukla v súvislosti s pandémiou. Nepovažovali sme za vhodné uprostred toho, ako ľudia riešia svoje zdravie spúšťať predaj projektu takéhoto rozsahu. Aj keď súčasná situácia nemala negatívny vplyv na už prebiehajúcu výstavbu našich ostatných projektov, zaznamenali sme predsa len nižšiu výkonnosť v práci, čo sa prejavilo na predĺžení termínov projekčných prác ako aj schvaľovacích procesov,“ informoval Bratislava24.sk člen dozornej rady spoločnosti Lucron zodpovedný za strategické projekty Peter Kavecký.

Zo spomínaných dôvodov sa developer rozhodol začiatok predaja očakávaného projektu posunúť na jeseň tohto roka. „Už teraz evidujeme viac ako dvetisíc dopytov od záujemcov o bývanie, retailové či administratívne priestory, ktoré neustále pribúdajú. Situácia na trhu sa postupne stabilizuje a cítime opätovný nárast záujmu zo strany potenciálnych klientov,“ dodal Kavecký.

Ohniská, altánky aj bežecká dráha

Aj keď sa predaj bytov ešte nespustil, na pozemku už prebiehajú prípravné práce na výstavbu ciest a technickej infraštruktúry a tiež rekonštrukciu Kopčianskej ulice vrátane nových chodníkov a cyklochodníkov.

„V najbližších dňoch spúšťame aj ďalšiu etapu tzv. nultej fázy revitalizácie územia, ktorá začala minulý rok výsadbou približne 600 stromov. V rámci nej zveľadíme územie za vojenským cintorínom, obnovíme ohniská, altánky a oddychové plochy pre verejnosť,“ načrtáva blízke plány Peter Kavecký.

Nesto ponúkne aj ďalšie zaujímavé bonusy, ktoré budú môcť využívať jeho obyvatelia a návštevníci. Pribudnúť by mala bežecká dráha či cyklostanička a náučný chodník s online kvízom.

„Naším cieľom je, aby územie už počas tohto leta mohlo slúžiť čo najviac Bratislavčanom. Prvé aktivity v tejto oblasti plánujeme realizovať v najbližších týždňoch, aby územie už počas letných mesiacov mohli Bratislavčania využívať,“ upresňuje Kavecký.

Fanúšikovia vojenskej histórie sa nemusia obávať. Developer v rámci projektu Nesto plánuje všetky tri bunkre, ktoré sa na jeho území nachádzajú, zachovať. „Bunkre však naďalej ostávajú v správe príslušných organizácií. S ich správcami riešime plán revitalizácie okolia, infraštruktúry (napr. zavedenie elektrickej energie) a celkové zveľadenie verejného priestranstva,“ dodáva zástupca developera.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM