Samospráva

Predpoludňajší termín ružinovského miestneho zastupiteľstva vydržal len na jednom rokovaní

Ružinovskí poslanci sa včera uzniesli, že na rokovanie miestneho zastupiteľstva sa budú opäť schádzať až popoludní. Presun začiatku zastupiteľstva zo 14.00 h na 09.00 h, ktorý poslanci schválili v októbri, sa tak v praxi realizoval len raz.

Ilustračný obrázok k článku Predpoludňajší termín ružinovského miestneho zastupiteľstva vydržal len na jednom rokovaní
Zdroj: TASR

Poslanci zmenu zmeny schválili v bode „rôzne“, na konci takmer osemhodinového rokovania. Návrh presunúť začiatok zastupiteľstva na predpoludnie odôvodňovali v októbri predkladatelia tým, že rokovania so začiatkom o 14.00 h sa často pretiahli do neskorých nočných hodín. Zmenu vtedy presadila tesná väčšina prítomných poslancov.

Včera však z úst viacerých poslancov i starostu Ružinova Dušana Pekára odznela kritika na túto zmenu s poukázaním na fakt, že je v neprospech občanov, ktorí chcú na zastupiteľstve vystúpiť. „Popoludňajší začiatok umožňoval, že občania mohli na zastupiteľstvo prísť bez toho, aby si museli brať dovolenku v práci. Presunutím na predpoludnie sme im však situáciu veľmi skomplikovali,“ uviedol Pekár.

Prečítajte si tiež: Ak starostu Ružinova zvolia do parlamentu, do roka sa vzdá mandátu v samospráve

Nespokojnosť vyjadrovali aj samotní občania, ktorí už ráno prišli na rokovanie. K slovu sa dostali až v bode rôzne, po 17.00 h. „Čo si máme o tom myslieť, ak nie to, že vás vlastne otravujeme,“ položila rečnícku otázku jedna z nich.

Poslanec Patrik Guldan (bez politickej príslušnosti) tak navrhol vrátiť začiatok zastupiteľstva na 14.00 h. Martin Patoprstý (SNS) doplnil návrh o to, aby zástupcovia verejnosti mali na svoje vystúpenie priestor o 17.00 h. V hlasovaní bolo za návrh 83 percent prítomných poslancov.

Na upozornenie poslanca Jozefa Matušeka (bez politickej príslušnosti), že bude opäť prichádzať k prerušovaniu rokovaní a dodatočným termínom na dokončenie programu, navrhol Guldan častejšiu frekvenciu zastupiteľstiev s menším počtom prerokovávaných bo­dov.

Vicestarosta Martin Pener (KDH) a poslankyňa Tatiana Tomášková (bez politickej príslušnosti) v tejto súvislosti skonštatovali, že rokovania by mohli byť časovo efektívnejšie, ak by prichádzali poslanci lepšie pripravení a v diskusii boli menej osobní a viac konštruktívni.

Prečítajte si tiež: Starosta Ružinova robí poriadky. Výsledkom je ďalšie trestné oznámenie za spreneveru peňazí

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM