Samospráva

Ak starostu Ružinova zvolia do parlamentu, do roka sa vzdá mandátu v samospráve

Súčasný starosta bratislavského Ružinova Dušan Pekár (KDH) by po svojom prípadnom zvolení do NR SR rád prispel k legislatívnym zmenám vedúcim k efektívnejšiemu fungovaniu samospráv a väčšiemu rešpektovaniu záujmov obyvateľov miest a obcí.

Ilustračný obrázok k článku Ak starostu Ružinova zvolia do parlamentu, do roka sa vzdá mandátu v samospráve
Zdroj: TASR

Pekár, ktorý je číslom 16 na kandidátke kresťanských demokratov, zároveň potvrdil, že ak sa do parlamentu dostane, do roka sa svojho starostovského mandátu vzdá.

„V KDH máme zásadu jedného mandátu, pokiaľ bude platiť, budem ju rešpektovať,“ uviedol Pekár.

Záujmy Ružinova však aj v takom prípade chce obhajovať naďalej, tak ako záujmy miest a obcí na Slovensku. Týkajú sa napríklad možností samosprávy a ich stavebných úradov efektívne zastupovať záujmy verejnosti.

Pekár zdôraznil, že je potrebné novelizovať stavebný zákon a urobiť tiež poriadok v oblasti vysporiadania pozemkov či nehnuteľností.

„Aj tu v Bratislave prišlo k mnohým nespravodlivostiam, ktoré doteraz poslanci parlamentu neriešili,“ povedal Pekár.

Ďalšími oblasťami, o ktoré sa pri prípadnom zvolení do parlamentu chce zaujímať, je novelizácia zákona o Bratislave, zaradenie hlavného mesta na úroveň vyššieho územného celku a tiež celkové financovanie miest a obcí.

„Sú to zatiaľ neriešené otázky a ja chcem pritom využiť svoje skúsenosti zo samosprávy i skúsenosti zo stretnutia s občanmi,“ dodal starosta Ružinova.

Dušan Pekár je na čele mestskej časti už druhé volebné obdobie. V súčasnosti je tiež poslancom Bratislavského samosprávneho kra­ja.

Prečítajte si aj: Starosta Ružinova robí poriadky. Výsledkom je ďalšie trestné oznámenie za spreneveru peňazí

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM