Aktualizované Rôzne

Vyhnite sa Rožňavskej! Blokáda autodopravcov nekončí VIDEO + FOTO

Polícia vodičom odporúča použiť alternatívne trasy.

Ilustračný obrázok k článku Vyhnite sa Rožňavskej! Blokáda autodopravcov nekončí VIDEO + FOTO
16
Galéria

Vodičov čakajú dopravné obmedzenia na Rožňavskej ulici v Bratislave aj vo štvrtok. Polícia SR o tom informovala na sociálnej sieti. Pre štrajk bude naďalej prejazdná len čiastočne pre štrajk autodopravcov, ktorí začali v Bratislave, Košiciach aj na Orave protestovať v utorok.

Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) štrajk považuje za krajné riešenie a hovorí o drasticky sa zhoršujúcom podnikateľskom prostredí autodopravcov. Vo štvrtok by sa mali opäť stretnúť s vedením ministerstva financií, aby rokovali o svojich požiadavkách.

„Odporúčame vodičom individuálnej dopravy, aby sa úseku Rožňavskej a Trnavskej ulice, podľa možnosti, vyhli. V opačnom prípade je potrebné sa pripraviť v tomto úseku a jeho okolí na zdržanie,“ upozorňuje polícia.

Dopoludnia bola ulica na niekoľko minút aj úplne uzatvorená. Neskôr tadiaľ mohli prejsť len MHD a záchranné zložky.

Až večer normálna situácia

UNAS očakáva 50 % zníženie cestnej dane a pozastavenie výberu mýta do určenia nového správcu mýta. Tiež chce, aby sa takto vybrané peniaze vracali späť do dopravnej infraštruktúry na jej zlepšenie.

„Chceme dôstojne žiť na Slovensku a nie utekať pred biedou do zahraničia. Keď sa neudejú naše požiadavky, tak sme ochotní vyhlásiť celospoločenský štrajk. Vyzývame všetkých občanov tejto krajiny, aby sa k nám pripojili,“ vyhlásil Stanislav Skala z UNAS.

„MF SR s autodopravcami opakovane rokovalo a dvere na ministerstve financií majú otvorené,“ poznamenala riaditeľka tlačového odboru rezortu financií Alexandra Gogová. Požadované zníženie dane o 50 % by však znamenalo výpadok príjmov štátneho rozpočtu v sume asi 35 miliónov eur.

Nečakajte zníženie

„Zákon o štátnom rozpočte na rok 2020 je už schválený a akýkoľvek výpadok na strane príjmov by si vyžadoval opatrenie, ktoré by tieto chýbajúce peniaze v rozpočte nahradilo,“ zdôraznila Gogová.

Prípadný výpadok príjmov musel byť kompenzovaný zvýšením dane pre ostatných motoristov.

„Protesty majú politický podtext, keďže dopravcovia otvorili túto tému tri mesiace pred voľbami a dovtedy nemali ambíciu o mýtnom systéme diskutovať,“ dodala hovorkyňa ministerstva dopravy Karolína Ducká.

Dlhodobé neriešenie problémov

Združenie cestných dopravcov SR Česmad Slovakia považuje štrajk za opodstatnený, uprednostňuje však rokovanie s premiérom Petrom Pellegrinim a ministrom financií Ladislavom Kamenickým (obaja Smer-SD).

„Neodsudzujeme avizovaný protest dopravcov a považujeme ho za opodstatnený,“ poznamenala hovorkyňa združenia Martina Baumann.

Ak zlyhajú rokovania, ani Česmad nevylučuje razantnejšie celoslovenské akcie. Združenie má viac ako 1000 dopravcov s približne 15-tisíc kamiónmi a takéto akcie by preto ochromili dopravu na slovenských cestách.

Zdroj: Facebook

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM