KAW Rôzne Správy

Pochopia cyklisti, že les nie je trasa rýchlostných pretekov?

Výletníkov na dvoch kolesách by mali v lesoparku spomaliť tzv. pomalé zóny.

Ilustračný obrázok k článku Pochopia cyklisti, že les nie je trasa rýchlostných pretekov?
14
Galéria
Zdroj: Mestské lesy v Bratislave

Aj vás niekedy dokázali poriadne naštvať cyklisti rútiaci sa závratnou rýchlosťou po chodníku pre peších? Pomalé zóny by výletníkov na dvoch kolesách mali spomaliť.

Cyklisti, spomaľte!

Na vybraných miestach v mestských lesoch bude umiestnené značenie, ktoré upozorní cyklistov, aby jazdili pomalšie. Nájdete ho v časti lokalít Horáreň Krasňany a Kamzík.

„V niektorých rekreačných areáloch vnímame konfliktné situácie medzi pešími a cyklistami, vytvárame preto tzv. Pomalé zóny. Ide o časti v blízkosti bufetov a detských ihrísk, kde je najvyššia koncentrácia návštevníkov vrátane malých detí,“ informujú Mestské lesy Bratislava (MLB) na sociálnej sieti.

MLB zároveň žiada cyklistov o pochopenie a upozorňuje ich, aby na týchto krátkych úsekoch výrazne spomalili a dodržiavali veľký odstup najmä od detí a starších ľudí. „Dôvodom je bezpečnosť a aj komfort rekreácie. Mnohí z cyklistov jazdia okolo peších už teraz vzorovo ohľaduplne a dúfame, že značky pomôžu pochopiť situáciu aj ďalším,“ doplnili MLB.

Toto opatrenie je iba jedným z komplexného balíka riešení, ktorými chcú MLB znížiť napätie medzi cyklistami a pešími návštevníkmi.

Nový chodník pre peších

Organizácia Mestské lesy v Bratislave (MLB) chce dať bodku za konfliktmi cyklistov a peších turistov aj na ceste medzí Kamzíkom a Snežienkou. Ako MLB pred časom avizovali, projekt rozšírenia frekventovanej tzv. U-cesty by mal potešiť najmä tých, ktorí prídu do lesa bez dopravných prostriedkov, teda aj bez bicykla.

„Pri budovaní asfaltky v minulosti bol vytvorený aj súbežný násyp, z ktorého teraz odstraňujeme burinu a vznikne tu paralelný 1,5 metra široký lesný chodník. Povrch nebude asfalt, ale uvalcovaný jemný makadám,“ približujú projekt MLB.

Asfaltová cesta bude naďalej spoločným priestorom pre peších aj cyklistov. Nový chodník však bude vyhradený len pre peších.

Myslíte si, že značenie "donúti" cyklistov spomaliť?

Mestské lesy
14
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM