Samospráva

Obyvatelia v Ružinove možno opäť nebudú mať kde parkovať

Na Palkovičovej ulici v bratislavskom Ružinove by sa mohla zopakovať situácia spred zhruba štyroch rokov, keď nemali obyvatelia kde parkovať.

Ilustračný obrázok k článku Obyvatelia v Ružinove možno opäť nebudú mať kde parkovať
Zdroj: TASR

Parkovisko so 107 miestami totiž stojí na súkromnom pozemku a jeho majiteľ si ho v týchto dňoch oplotil a najal strážnu službu, aby kontrolovala vstup na parkovisko. „Evidujeme podnety od občanov. Podľa informácií, ktoré máme, služba púšťa autá z parkoviska, na parkovisko už však nie,“ povedala hovorkyňa Ružinova Marianna Šebová.

Majiteľ pozemku už pritom v minulosti parkovisko raz uzatvoril, a to zhruba na štyri roky. Na svojom pozemku plánoval vybudovať polyfunkciu. V roku 2012 sa však podarilo ružinovskému starostovi Dušanovi Pekárovi dohodnúť sa s majiteľom, ktorý parkovisko opätovne sprístupnil verejnosti na bezplatné parkovanie.

Podstatou dohody však bola zámena pozemkov. Prvý pokus v roku 2014 nevyšiel, poslanci na rokovaní miestneho zastupiteľstva zámenu pozemkov neschválili. Obdobne neúspešne sa snaha o zámenu skončila aj v roku 2015, keď materiál neprešiel miestnou radou.

Vedenie mestskej časti už v tejto súvislosti rokovalo s majiteľom pozemkov, čo potvrdila aj hovorkyňa. „Cieľom mestskej časti je celú situáciu vyriešiť a zabezpečiť obyvateľom Palkovičovej, aby opäť mohli využívať parkovisko, na ktoré boli roky zvyknutí,“ povedala Šebová s tým, že momentálne vládne „patová situácia“, nie je však vylúčené, že téma parkoviska by sa mohla otvoriť na najbližšom rokovaní miestneho zastupiteľstva.

Čítajte aj: Park na Belopotockého sa konečne dočkal revitalizácie. Ako bude vyzerať?

História pozemkov pod parkoviskom

Pozemky pod parkoviskom na Palkovičovej ulici predalo hlavné mesto ešte v roku 2006 súkromnému investorovi, súčasný majiteľ ich odkúpil v roku 2009. Pre svoje plánované investičné aktivity parkovisko uzavrel, po rokovaniach s vedením mestskej časti prišlo k vzájomnej dohode a parkovisko bolo opäť bezplatne prístupné verejnosti.

Podstatou dohody bola zámena pozemkov – toho na Palkovičovej, na ktorom je parkovisko, za pozemok, ktorý má Ružinov zverený do správy od hlavného mesta a je na ňom platené parkovisko pre návštevníkov trhoviska Miletičova.

Investor zároveň prisľúbil, že pre potreby trhoviska vybuduje verejné parkovisko na mestských pozemkoch v Ružovej doline, v tesnom dotyku trhoviska. Na takúto zámenu však bolo potrebné, aby Ružinov vrátil pozemky na Miletičovej opäť do správy hlavného mesta, o čom v septembri 2014 rozhodovali vtedajší ružinovskí poslanci.

Vrátenie pozemku do správy mesta však podmienili zmluvnými zárukami mesta a investora. Nasledovali dva neúspešné pokusy o zámenu pozemkov na miestnom zastupiteľstve, pri druhom bol návrh z rokovania stiahnutý.

Investor sa však po dlhšej dobe rozhodol nečakať na ďalší verdikt poslancov a na stavebnom úrade v Ružinove ohlásil drobnú stavbu na svojom pozemku, konkrétne oplotenie a rampu.

Čítajte aj: O parkovisku na Fadruszovej ulici v Karlovej Vsi rozhodne súd

Foto:Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM