Rôzne Správy

OBRAZOM: Na Železnej studničke migrujú žaby. Dobrovoľníci im pomáhajú prejsť cez cestu

Žaby sú veľmi užitočné. Radi si pochutia na hmyze a pomáhajú tak, aby sa nepremnožil a zachovala sa rovnováha v prírode.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Na Železnej studničke migrujú žaby. Dobrovoľníci im pomáhajú prejsť cez cestu
9
Galéria
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Železná studienka je oblasť, kde sa každoročne veľké počty žiab, predovšetkým ropúch, presúvajú z lesov do rybníkov, aby tu nakládli vajíčka. Na svojej púti musia prechádzať cez vozovku, kde sa stáva, že prídu o život pod kolesami áut a autobusov.

Užitočné tvory

Keďže sú na viacerých miestach popri ceste postavené zábrany, žabkám treba pomôcť dostať sa do vody. Dobrovoľníci ich tak, ako každý rok, prenášajú na druhú stranu. Stačí na to menšie vedierko. Žabky je potrebné potom preniesť vo vedierku cez cestu a vypustiť do najbližšieho rybníka.

Ak žabu nájdete na ceste, môžete ju preniesť aj vy. Nezbierajte ich však vtedy, ak sa zachytia na zábranách. Upozorňujú na to pracovníci Správy CHKO Malé Karpaty.

„Zábrany kontrolujeme denne. V tejto súvislosti prosíme verejnosť, aby nezbierala žaby na zábranách a neprenášala ich cez cestu. Počty zachytených žiab štatisticky vyhodnocujeme (za každý deň zapisujeme druh, počet jedincov, ako aj počty jednotlivých pohlaví), takže prípadnými svojvoľnými prenosmi prichádzame o časť údajov,“ upozorňuje Správa CHKO Malé Karpaty na sociálnej sieti.

Žaby sú veľmi užitočné. Chutí im hmyz a tak pomáhajú zabezpečiť rovnováhu v prírode, aby sa nepremnožil.

Ako po minulé roky, aj tento rok vybudovala Správa CHKO Malé Karpaty, v spolupráci s Mestom Modra, dočasné zábrany vedľa...

Posted by CHKO Malé Karpaty on Thursday, March 18, 2021

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM