Správy Samospráva

Nelegálna reklama na súkromných pozemkoch. Kto ju pomôže mestu odstrániť?

Mesto podalo na stavebné úrady 450 žiadostí na odstránenie nelegálnych reklám, z čoho zatiaľ získalo povolenie v 100 prípadoch.

Ilustračný obrázok k článku Nelegálna reklama na súkromných pozemkoch. Kto ju pomôže mestu odstrániť?
6
Galéria

Bratislava pokračuje v aktivitách smerujúcich k znižovaniu počtu reklamných zariadení v meste. Primátor Ivo Nesrovnal sa preto v utorok 24. januára stretol so zástupcami Asociácie vonkajšej reklamy (AVR), aby ich požiadal o spoluprácu pri ohlasovaní a odstraňovaní nelegálnych reklamných zariadení.

AVR má totiž kompetencie odstraňovať nelegálne reklamné zariadenia aj zo súkromných pozemkov, voči ktorým samospráva nemá právomoci. AVR tieto kompetencie prináležia priamo zo stavebného zákona.

Poradia si so súkromnými pozemkami?

„Po stovkách trojnožiek či desiatkach nelegálnych reklamných zariadení, ktoré sme odstránili za posledné 2 roky priamo z pozemkov mesta, na ktoré máme dosah, sa musíme vysporiadať aj s ďalšími nelegálnymi reklamnými zariadeniami, ktoré však stoja aj na súkromných pozemkoch. Na odstraňovanie takýchto reklamných zariadení však mesto potrebuje pomoc a kompetencie, ktoré sú priznané napríklad Asociácii vonkajšej reklamy priamo zo stavebného zákona,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

„Mojim cieľom je znížiť počet reklamných zariadení v meste a preto chceme spolupracovať aj s ďalšími partnermi, ktoré majú kompetencie v tomto smere konať,“ uviedol primátor.

Na stretnutí sa zástupcovia mesta a zástupcovia AVR dohodli na spolupráci v dvoch rovinách. Na spoločnom postupe pri podávaní podnetov na stavebné úrady na odstránenie nelegálnych reklamných panelov a realizácii samotného odstraňovania v tých prípadoch, keď stavebné úrady v jednotlivých mestských častiach rozhodnutia o odstránení vydajú.

Rovnako sa zhodli aj na aktívnej spolupráci s mestom pri vytváraní pravidiel umiestňovania reklamných zariadení v meste. AVR na stretnutí zároveň vyjadrila snahu orientovať sa napríklad aj na reklamné zariadenia známe ako trojnožky, ktoré sa v meste ešte nachádzajú na niektorých pozemkoch, ktoré nie sú mestské. To isté platí pre nelegálne billboardy, ktoré sa nachádzajú okolo diaľnice pri letisku.

Úspech v sto prípadoch

Mesto podalo na stavebné úrady 450 žiadostí na odstránenie, z čoho zatiaľ získalo povolenie v 100 prípadoch. Viac ako 50 reklamných zariadení mesto už odstránilo a pokračuje v odstraňovaní zvyšných. „Musíme v tomto trende pokračovať aj ďalej. Čím viac nelegálnych reklám identifikujeme, či už my, alebo AVR a čím viac povolení na odstránenie spoločne od stavebných úradov získame, tým menej nelegálnej reklamy v meste budeme mať,“ dodal primátor.

Richard Flimel, zástupca AVR a zároveň predseda predstavenstva spoločnosti Akzent BigBoard, ktorá je členom AVR, povedal: „Za posledné dva roky členovia AVR odstránili spolu 504 vlastných reklamných panelov. Zároveň sme v minulom roku začali s podávaním podnetov na stavebné úrady na odstránenie nelegálnych reklamných panelov iných prevádzkovateľov reklamy tak, ako nám to umožňuje stavebný zákon. Aj my máme záujem na tom, aby bol v umiestňovaní reklamy poriadok“.

Celkovo podľa neho podala AVR na stavebné úrady 72 podnetov, z ktorých 22 reklamných zariadení už odstránili.

Odstraňovanie bilbordov
6
Galéria
Zdroj: Ivo Nesrovnal Facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM