Eva Sládková Správy Samospráva

Návrat v čase o sto rokov. Opravujú prístupové zákopy k bunkru nad Klepáčom

Počas prvej svetovej vojny bolo v Bratislave až 50 bunkrov. Spájali ich prístupové zákopy.

Ilustračný obrázok k článku Návrat v čase o sto rokov. Opravujú prístupové zákopy k bunkru nad Klepáčom
7
Galéria
Zdroj: OZ Bunkre

Nadšenci histórie ani v čase pandémie nezaháľajú a s rúškami na tvári a požadovanými odstupmi sa snažia vzácne historické bunkre dostať takmer do pôvodného stavu.

Klepáč

Nad Klepáčom je jeden z najzachovalejších bunkrov v Bratislave. Cez víkend tam vládlo pracovné nadšenie. „Rekonštruujeme prístupové zákopy k bunkru, aby boli riadne spevnené a nezrútil sa. Taktiež dorábame posedenie,“ vraví predseda občianskeho združenia Bunkre Lukáš Vladovič.

4 bunkre

V Bratislave máme obnovené a sprístupnené 4 bunkre z prvej svetovej vojny. Dva v Dúbravke, jeden nad Klepáčom a jeden na Kamzíku. Občianske združenie Bunkre vzniklo, aby mohlo mapovať, monitorovať a zhromažďovať čo najviac informácií o slovenských kavernách a bunkroch a tým zvýšilo povedomie o ich existencii a pôvodnom účele. Robieva aj vzdelávacie výlety, ktoré sú však nateraz z pochopiteľných dôvodov pozastavené.

Virtuálna prehliadka

Ľudia, ktorí v rámci oddychu zablúdia k bunkru, aktuálne pre korona opatrenia môžu túto vzácnu pamiatku obdivovať iba zvonka. Nadšenci histórie však pre nich chystajú prekvapenie.

„Nakrútili sme bunker nad Kamzíkom a čoskoro si ho budete môcť pozrieť aspoň virtuálne,“ vraví Lukáš Vladovič s tým, že čoskoro bude virtuálna prehliadka sprístupnená na sociálnych sieťach aj webe OZ Bunkre.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM