Rôzne

Námestie slobody bude v piatky ožívať zábavou aj relaxom

Mesto chce Námestiu slobody prinavrátiť život nielen revitalizáciou, ale aj akciami, na ktoré sa môžete tešiť každý piatok v podvečerných hodinách.

Ilustračný obrázok k článku Námestie slobody bude v piatky ožívať zábavou aj relaxom
16
Galéria
Zdroj: Ivo Nesrovnal Facebook

Námestie slobody je srdcovou záležitosťou azda každého Bratislavčana a pohľad na zdevastovanú históriu trhá srdce. Napriek snahe mesta sa námestie nedarí oživiť a udržať ho reprezentatívne. Na vine sú vandali, ktorí si nevážia nič nové a pekné v meste.

Zničené námestie

Koncom mája tohto roku začalo mesto v spolupráci s mestskou časťou Staré Mesto a investorom HB Reavis revitalizáciu Námestia slobody. Z námestia a vnútornej plochy fontány bola odstránená burina, očistené odvodňovacie rigoly a chodníky od lístia a ihličia. Taktiež boli orezané kroviny, z kovovej skulptúry fontány zmizli grafity a 209 lavičiek na námestí dostalo nový náter. Dlho sme sa ale netešili.

Pri návšteve priestoru nás na námestí čakalo niekoľko nemilých prekvapení. Lavičky, múriky aj samotná fontána boli opäť počmárané. Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal v utorok (22. 8.) na tlačovej konferencii oznámil, že mesto podá trestné oznámenie na neznámeho páchateľa a priestor opätovne vyčistí. Zároveň zabezpečí monitorovanie námestia bezpečnostnými kamerami a posilnenie hliadok mestskej polície.

Námestie slobody ožíva

Mesto zároveň pripravilo akciu Námestie slobody ožíva, v rámci ktorej chce pritiahnuť na námestie ľudí a možno aj takouto formou dozrieť na jeho nepoškodzovanie. Predsa len, viac očí viac vidí.

„Námestie slobody je unikátny verejný priestor a preto sme sa rozhodli ho zrevitalizovať. Budem rád, keď sa nám podarí opäť sem vrátiť život, dodať námestiu novú energiu,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. „Iba tam, kde je sociálna kontrola, kde sa pohybujú ľudia, tam sa zároveň darí vytláčať aj rôzne negatívne javy, ako je napríklad vandalizmus a sprejerstvo,“ dodal primátor na margo nedávneho posprejovania novo natretých lavičiek a múrikov na Námestí slobody.

Deti, ako aj dospelí, sa môžu tešiť na cirkusové vystúpenia Dream Dancers, ktoré budú následne spojené s workshopmi. Vystúpenia budú cyklické, celkovo za večer vystúpia až 3-krát. Deti sa určite potešia balónikom OLO v tvare zvieratiek. Paralelne bude na námestí prebiehať športové cvičenie „Letný BODYWORK pre všetkých“ s profesionálnou IFAA inštruktorkou. Cvičenie s pomôckami dynaband a over ball bude zamerané na spaľovanie telesného tuku, posilnenie a tvarovanie problémových partií tela.

Bratislavčania si napríklad na paneloch prezrú výstavu historických fotografií Námestia slobody so stručným popisom jednotlivých historických období. Novinkou na Námestí slobody bude bezplatné wifi pripojenie v celom areáli.

každý piatok / 18:00 – 20:00 hod. / Námestie slobody / vstup voľný

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM