Rôzne Správy

FOTO: Námestie slobody dlho čisté nevydržalo. Vybúrili sa na ňom sprejeri

Hlavné mesto len nedávno natrelo všetky lavičky na Námestí slobody a tie vyzerali skoro ako nové. Dlho tak však nevydržali. Opäť raz "zaúradovali" sprejeri.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Námestie slobody dlho čisté nevydržalo. Vybúrili sa na ňom sprejeri
16
Galéria

Námestie slobody, ktoré Bratislavčania v predrevolučných rokoch poznali ako Gottwaldovo, je dlhé roky v katastrofálnom stave. Magistrát sa preto rozhodol, v spolupráci s bratislavskou mestskou časťou Staré Mesto a investorom HB Reavis, tento verejný priestor zmeniť k lepšiemu.

S prácami na obnove námestia začali už koncom mája. Počas prvej etapy, ktorá je zameraná najmä na prípravné práce týkajúce sa starostlivosti o zeleň a zabezpečenia čistoty a bezpečnosti, bola z námestia a vnútornej plochy fontány odstránená burina či očistené odvodňovacie rigoly a chodníky od lístia a ihličia. Taktiež boli orezané kroviny, z kovovej skulptúry fontány zmizli grafity a 209 lavičiek na námestí dostalo nový náter.

Počmárané lavičky aj fontána

Zdalo sa, že Námestie slobody sa naozaj mení k lepšiemu. Lavičky vyzerali po dlhom čase „k svetu“, aj keď ich náter pracovníci trocha odflákli, a aj priestor bol očividne čistejší. Lenže po pár dňoch to už neplatí.

Sprejerom zrejme vadili čisté lavičky natoľko, že si z nich opäť spravili „umelecké plátna“. Nápisy rôzneho charakteru nájdete okrem lavičiek aj na múrikoch, informačných tabuliach, smetných košoch a dokonca aj na fontáne.

Robotníci tak majú o prácu postarané. Počmárané plochy budú musieť opäť krvopotne pretierať a zrejme aj zabezpečiť proti podobným vandalom antigrafity náterom. Ostáva len veriť, že podobné situácie sa nebudú opakovať každý mesiac.

Ďalšie plány

Mesto plánuje aj opravu existujúcej dlažby a chodníkov, dobetónovanie chýbajúcich častí travertínového múriku fontány a oprava rigolov, okrem toho osadenie nových odpadkových košov, vrátane tých na psie exkrementy či montáž stojanov na bicykle.

S druhou etapou revitalizácie, kedy by malo ísť o verejnú súťaž na ideový urbanistický návrh námestia, sa má začať v septembri. „Výsledkom bude koncept budúceho riešenia Námestia slobody, ktorý bude rozpracovaný do realizačného projektu s realizáciou v budúcom roku,“ informovala Katarína Kohútiková z bratislavského magistrátu.

Námestie slobody 10. 8. 2017
16
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM