Samospráva

Námestie slobody vydržalo bez grafiti iba 2 dni. Hlavné mesto chce s vandalmi zatočiť

Primátor Ivo Nesrovnal vyzval aj verejnosť, aby pomohla v boji proti gaunerom, ktorí znehodnocujú grafitmi bratislavské parky, námestia či historické budovy.

Ilustračný obrázok k článku Námestie slobody vydržalo bez grafiti iba 2 dni. Hlavné mesto chce s vandalmi zatočiť
5
Galéria
Zdroj: Bratislava - Magistrát

Námestie slobody, ktoré hlavné mesto revitalizuje, sa stalo terčom vandalov. Novo natreté lavičky, múriky a fontána vydržali neposprejované dva dni. Hlavné mesto sa preto rozhodlo rázne zakročiť a prijalo sériu opatrení.

Námestie pod dohľadom polície

„Podávame trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Priestor bude opätovne vyčistený. Už sa odstránili grafity z lavičiek, múrikov a stĺpov verejného osvetlenia, aktuálne sa čistí fontána. Ďalším opatrením je monitorovanie námestia bezpečnostnými kamerami a posilnenie hliadok mestskej polície,“ informoval primátor Ivo Nesrovnal na dnešnej tlačovej besede.

„Zároveň som požiadal o pomoc aj štátnu políciu, pretože len tá má reálnu kompetenciu tento problém riešiť. Oslovili sme aj Úrad vlády SR, Ministerstvo dopravy, STU a prevádzky v okolí námestia, aby nám poskytli súčinnosť pri zabezpečovaní jeho čistoty a poriadku,“ uviedol primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

„Námestie slobody je dôležitý verejný priestor, ktorý má slúžiť ľuďom. Vyzývam aj verejnosť, aby nám pomohla v boji proti gaunerom, ktorí znehodnocujú grafitmi bratislavské parky, námestia či historické budovy,“ dodal primátor.

Námestie slobody bolo dlhé roky hanbou Bratislavy. V spolupráci s partnermi sa hlavnému mestu podarilo rozbehnúť projekt na jeho obnovu. V prvej fáze sa námestie vyčistilo od buriny, orezali sa kroviny, natreli sa lavičky, stĺpy verejného osvetlenia, vyčistila sa fontána, upravili sa chodníky a betónové múriky. Zároveň sa opravila existujúca dlažba a chodníky, dobetónovali sa chýbajúce časti travertínového múriku fontány a opravili sa rigoly okolo nej. Na námestí pribudnú v rámci prvej etapy revitalizácie aj stojany na bicykle a nové odpadkové koše (vrátane košov na psie exkrementy).

Námestie Slobody vyčistené ... a znova posprejované
5
Galéria
Zdroj: Bratislava - Magistrát
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM