Tomáš Stupavský Rôzne

Mesto vs. taxikári: Nerešpektovanie pravidiel vs. nedostatok parkovísk pre taxíky

Určite sa vám v Bratislave podarilo zazrieť taxíky parkujúce mimo svojich vyhradených odstavných plôch. Taxikári sa bránia tvrdením, že mesto ich vytláča ďaleko od dôležitých nástupných plôch. Magistrát tvrdí, že sa snaží taxikárom vyjsť v ústrety, ale musia dodržiavať pravidlá. Kto má pravdu?

Ilustračný obrázok k článku Mesto vs. taxikári: Nerešpektovanie pravidiel vs. nedostatok parkovísk pre taxíky
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Téma taxíky je jedna z najkompliko­vanejších v našom meste. Bratislava „bojuje“ s problémom ohľadom neprispôsobivých taxikárov už dlhé roky. Magistrát denno-denne prijíma množstvo sťažností na parkovanie taxikárov alebo príliš vysoké ceny, resp. zavádzanie turistov a návštevníkov mesta. Taxikári sa bránia, že samospráva „ide proti nim".

„Sme toho názoru, že mesto sa snaží vytláčať taxikárov čo najďalej od dôležitých nástupných miest a nevytvára pre nich adekvátne odstavné plochy bezpečné na nastupovanie a vystupovanie,“ povedal pre Bratislava24.sk Ondrej Wenzl predseda občianskeho združenia Únia taxikárov z Bratislavy.

Ako ďalej Wenzl doplnil následne dochádza k tomu, že taxikári parkujú svoje vozidlá aj na plochách, ktoré nie sú pre nich určené alebo ostanú stáť len tak na ceste, pretože chcú byť najbližšie k miestam, kde je vysoká frekvencia chodcov.

V Bratislave vyše 100 stanovíšť pre taxislužby

Magistrát odmieta tvrdenia, žeby sa snažil uškodiť taxikárom tým, že im nevytvára parkovacie miesta. „Chceme, aby Bratislavčania mali čo najširšie možnosti ako využívať takúto formu dopravy, len požadujeme, aby fungovali pravidlá, ktoré sa budú dodržiavať,“ vysvetlila pre Bratislava24.sk hovorkyňa mesta Ivana Skokanová.

Mesto vypracovalo Pasportizáciu stanovíšť vozidiel taxislužby na území Bratislavy. Z pasportizácie vyplýva, že za roky 2005 až 2014 hlavné mesto eviduje celkom 128 stanovíšť, na ktorých bolo určených spolu 266 miest na státie, pričom v roku 2013 však bola napríklad uhradená výška dane za užívanie verejného priestoru ako len za 106 miest.

Rozhodli sme sa, že si prezrieme konkrétne frekventované miesta, kde dochádza k sťažnostiam na taxikárov ohľadom ich státia a parkovania.

Predstaničné námestie

Priestoru pred Hlavnou stanicou sa už venujeme dlhšie. Už takmer pred mesiacom sme upozornili na fakt, že obratisko, ktoré je určené na krátke zastavanie, blokujú parkujúce taxíky. Ľudia tak nemôžu svojimi osobnými automobilmi využívať spomínaný priestor na krátke nastupovanie či vystupovanie.

Taxikári sa obhajujú, že ich stanovisko je ďaleko od budovy stanice a potencionálni zákazníci ani nebudú vedieť odkiaľ si majú taxík zobrať.

Prečítajte si tiež: Taxikári neustále blokujú obratisko pred Hlavnou stanicou. Polícia ich však pokutovať nemôže

Taxíky boli po rekonštrukcii Predstaničného námestie presunuté pod zastávky MHD a nová odstavná plocha pre taxislužby vznikla aj vedľa existujúceho verejného parkoviska.

„Na Hlavnej stanici sa momentálne maľuje vodorovné dopravné značenie tak, aby nedochádzalo k omylom či nesprávnej interpretácii. Stanovištia taxíkov budú riadne označené a v priestore pred stanicou bude jasná značka, že ide o krátkodobé státie na nástup a výstup,“ informovala Skokanová.

Avšak mesto žiada všetkých zainteresovaných, aby na tomto mieste dodržiavali nastolené pravidlá. Aj naďalej budeme situáciu s taxíkmi pred Hlavnou stanicou sledovať.

Hurbanovo námestie

Zlým príkladom problematického státia taxíkov bol aj priestor na Hurbanovom námestí priamo pred známym bratislavským podnikom. Ľudia sa pravidelne sťažovali na to, že taxikári celé dni stávali na ploche, ktorá mala slúžiť pre peších. Hlavne vo večerných hodinách sa tento priestor stával obľúbeným stanovišťom taxíkov, pretože odtiaľto využívalo ich služby množstvo ľudí.

V týchto dňoch môžete vidieť, že sa mesto rozhodlo na tomto mieste umiestniť veľké kvetináče, ktoré tu zabraňujú taxikárom parkovať. Je to podľa vás správne riešenie?

Most SNP

Miesto pod Novým mostom je dôležitým dopravným uzlom Bratislavy. Aj tu sa nachádza stanovište taxíkov. V tomto priestore je problém v tom, že na troch parkovacích miestach vyhradených pre taxislužbu sa niekedy postaví aj 9 vozidiel.

Prečítajte si tiež: Alternatívna a kontroverzná taxislužba je oddnes dostupná aj Bratislavčanom. Do nedele sa vozíte zadarmo!

Navyše toto parkovisko je asi len dva metre od zastávky MHD, čiže parkovanie tu môže byť niekedy nebezpečné. Určite by mala samospráva s touto odstavnou plochou niečo robiť.

Hodžovo námestie

Priamo pred historickou budovou SND je takisto veľká neoznačená plocha, ktorú s obľubou využívajú taxikári, ale aj vodiči osobných vozidiel na parkovanie. Nachádza sa tu ešte ďalšia odstavná plocha, kde stávali taxíky a to priamo pred hotelom Carlton. No tu mesto spravilo podobný krok ako na Hurbanovom námestí a umiestnilo sem kvetináče.

No, keď sa poriadne poobzeráte na Hodžovom námestí nemajú taxikári naozaj kde parkovať a práve z tohto miesta ľudia s obľubou využívajú služby taxikárov. Napríklad po skončení kultúrnych predstavení v SND.

Námestie SNP

Na tomto mieste tiež nie je stanovište taxíkov vhodne umiestnené. Priamo pred Starou tržnicou a pri zastávke MHD (autobus X13) sa nachádzajú tri boxy. Práve verejná doprava tu môže mať problém zastaviť autobus, čo môže skomplikovať nástup a výstup cestujúcich.

Ďalšie parkovacie plochy pre taxíky sa nachádzajú pred Obchodným domom Dunaj, kde sa niekedy stáva, že taxikári nemajú kde parkovať a tak blokujú iné stojace osobné vozidlá.

Čiže, keď to všetko zhrnieme kto má podľa vás pravdu? Mesto, keď tvrdí, že taxikári nerešpektujú pravidlá alebo taxikári odvolávajúci sa na fakt, že nemajú poriadne kde parkovať?

Prečítajte si tiež: Obratisko pred Hlavnou stanicou má slúžiť iba na krátke zastavenie, no taxikári tam aj naďalej bez problémov parkujú

Parkoviská taxislužieb v centre Bratislavy
12
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM