Nina Táborská Rôzne

Alternatívna a kontroverzná taxislužba je oddnes dostupná aj Bratislavčanom. Do nedele sa vozíte zadarmo!

Bratislavčania môžu od dnešného dňa využívať na prepravu v meste službu uberX od americkej spoločnosti Uber, ktorá spája cestujúcich s vodičmi cez smartfónovú aplikáciu.

Ilustračný obrázok k článku Alternatívna a kontroverzná taxislužba je oddnes dostupná aj Bratislavčanom. Do nedele sa vozíte zadarmo!
Zdroj: TASR

Metropola Slovenska sa tak zaradila k 330 mestám na svete, kde už táto alternatívna forma taxislužby funguje.

Aplikácia Uber je dostupná na všetkých smartfónoch pracujúcich s operačnými systémami iOS, Android a Windows Phone.

Cestujúci si stiahne aplikáciu, vytvorí účet a môže cestovať. Aplikácia používa GPS lokalizáciu na to, aby našla najbližšieho voľného vodiča. Po zaznamenaní požiadavky sa cestujúcemu zobrazí fotografia vodiča, jeho meno, registračné číslo vozidla a môže sledovať príjazd objednaného automobilu.

Cestujúci majú prístup k live GPS mape, ktorú môžu zdieľať so svojimi priateľmi a blízkymi. Tí môžu takto sledovať celú ich jazdu a mať prehľad, kde sa nachádzajú. Na konci cesty sa neplatí hotovosťou, platba sa automaticky spracuje aplikáciou.

Vodiči, ktorí budú chcieť na Slovensku spolupracovať s touto technologickou platformou, sa musia podrobiť kontrole ich trestnej aj vodičskej histórie pred tým, než budú môcť začať prijímať objednávky od cestujúcich. Musia byť poistení a vlastniť potrebné licencie.

„Sme veľmi radi, že prinášame našu službu do ďalšieho mesta na Dunaji. uberX prináša všetkým ľuďom v Bratislave ďalšiu možnosť voľby ako sa presunúť z miesta A do miesta B spôsobom, ktorý je spoľahlivý, bezpečný a dostupný,“ uviedol manažér pre medzinárodnú expanziu spoločnosti Uber Lokman Kuris.

Podľa etrend.sk sú až do nedele polnoci niekoľkí vodiči dostupní celkom zadarmo. Americká firma tak chce nalákať zákaznílov. Ceny zatiaľ známe nie sú.

Uber je vo svete vnímaný ako kontroverzná služba, ktorá má mnoho odporcov. Napríklad Francúzsko od začiatku tohto roka jej využívanie v krajine zakázalo v reakcii na protesty tamojších taxikárov, ktorým sa nepáči, že lacnejšia alternatívna služba obchádza vysoko regulovaný systém francúzskych taxislužieb. Spoločnosť tam preto vedie súdne spory.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM