Rôzne Správy

Od TOHTO chrobáka ruky preč! Je najjedovatejší na Slovensku, natrafíte naňho aj v Bratislave

V blízkosti hlavného mesta môžete májku fialovú zbadať na Devínskej Kobyle aj v okolí čunovských jazier.

Ilustračný obrázok k článku Od TOHTO chrobáka ruky preč! Je najjedovatejší na Slovensku, natrafíte naňho aj v Bratislave
Zdroj: Bratislava - Petržalka

Májka fialová (Meloe violaceus) je zaujímavý chrobák, na ktorého môžete v prírode natrafiť už od apríla. Púta svojim vzhľadom, takže pritiahne aj pozornosť detí. Mali by ste však byť opatrní.

Májka sa totiž bráni tak, že vylučuje žltkastú tekutinu, ktorá obsahuje prudko jedovatý kantaridín. Pre človeka môže byť smrteľný už pri dávke 30 mg. Rozhodne tohto chrobáka preto nechytajte do rúk.

Prudko jedovatá

Ak by sa vám jej jed dostal na pokožku, spôsobí alergickú reakciu a pľuzgiere. Tie sa potom ťažko hoja.

Samička májky nakladie až 10-tisíc vajíčok. Z vajíčka sa vyliahne larva prvého štádia, ktorá sa vyšplhá na kvet a tam si počká na včelu či čmeliaka. Pri opeľovaní sa na ňu prichytí a nechá sa „dopraviť“ do úľa, kde sa najprv živí vajíčkami. Neskôr sa premení na larvu druhého štádia a živí sa larvami včiel alebo čmeliakov. Dvakrát sa zvlečie a prezimuje ako larva tretieho štádia. Na jar nasleduje premena na štvrtú larvu, ktorá sa zakuklí. Z kukly sa napokon vyliahne dospelý chrobák, ktorý opustí úľ alebo čmelie hniezdo a začne si hľadať partnera na párenie. Celý kolobeh začína odznovu.

Dospelé jedince sa už potom živia iba rastlinnou potravou. Samičky májky sú oveľa väčšie ako samčekovia a môžu byť dlhé až 4 centimetre.

Májka fialová sa vyskytuje takmer všade na Slovensku. V blízkosti Bratislavy ju môžete zazrieť napríklad na Devínskej Kobyle či v okolí čunovských jazier. Určite ju však nezabíjajte. Je zákonom totiž zákonom chránená a hrozila by vám pokuta.

Foto: Jan Zavřel

Zdroj: ZOO Bratislava

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM