Kultúra

Letné Shakespearovské slávnosti 2017 uvedú štyri premiérové inscenácie

Bratislavský hrad sa opäť premení na divadelné dosky. Na jeho nádvorí sa aj v tomto roku uskutočnia Letné Shakespearovské slávnosti.

Ilustračný obrázok k článku Letné Shakespearovské slávnosti 2017 uvedú štyri premiérové inscenácie
5
Galéria
Zdroj: wshakespeare.sk

Na nádvorí Bratislavského hradu už po 17-krát odštartuje najväčšie a najstaršie divadelné podujatie svojho druhu na Slovensku, Letné Shakespearovské slávnosti.

Sviatok divadla

Jedinečná atmosféra letných večerov na Bratislavskom hrade láka každoročne stovky milovníkov divadelného umenia. Letné Shakespearovské slávnosti sú sviatkom divadla, Shakespeara a jeho divadelného odkazu. Open air priestorom hradu sa približujú pôvodnému slávnemu divadlu Globe.

Napriek tomu, že kamenné divadlá majú počas letných mesiacov prázdniny, festival prinesie Bratislave divadelné nezabudnuteľné predstavenia pod holým nebom. Na programe sú štyri premiérové inscenácie.

Moderná klauniáda

V novom preklade Ľubomíra Feldeka, vytvorenom na objednávku festivalu, si budete môcť pozrieť na Slovensku málo inscenovanú komédiu Komédia omylov. Réžie sa ujme Roman Polák, hlavné postavy si zahrajú Robo Roth, Petra Vajdová a Martin Šalacha.

V Komédii omylov to spočiatku vyzerá na tragédiu (hneď na začiatku totiž hrozí jednej z postáv trest smrti), čoskoro sa však hra dostáva až do polohy frašky. Najmä dialógy pána a sluhu sú priam lekciami, ako by mohla vyzerať aj moderná cirkusová klauniáda. Fraška o dvoch súrodeneckých dvojiciach – identických dvojčatách – ponúka nielen závratné tempo zvratov a zábavu, ale aj dômyselnú hru s protikladmi a paradoxami, ktorú autor vždy skvelo ovládal. Rozvinul v nej aj brilantnú úvahu o vzťahoch muža a ženy, o význame ich lásky a úcty.

Komédia omylov / 5. – 18. júl / 20:30 hod. / Bratislavský hrad / vstupenky TU

Byť či nebyť

V réžii Janky Ryšánek Schmidtovej sa predstaví aj inscenácia Hamlet. Hlavných postáv sa ujmú Miroslav Etzler a Tomáš Savka. Režisérka vsadila na tragikomický ráz slávnej tragédie, scenár v preklade Jiřího Joska skrátila a dlhé slovné pasáže nahradila vtipnými dialógmi dodávajúcimi celému predstaveniu poriadnu iskru.

Claudius sa rozvaľuje na pohovke, na ktorej zavraždil svojho bratra. Gertrúda je mu ochotne po vôli, čo jej syn Hamlet sleduje s krajnou nevôľou. Hostina napriek tomu pokračuje a pohreb aj svatba organicky splynú v jeden veľký banket. Hamlet tuší, že už vie, kto mu zabil otca, a Cladius už vie, že Hamlet niečo tuší. Vražda plodí ďaľšiu vraždu. Šialenstvo Hamlet predstiera, ale ako je to s láskou? Predstiera aj lásku k Ofélii? A ako to je s jej šialenstvom? V rukách sa blýskajú nože, na nebi hviezdy. Jednému z toho až prechádza zrak. Príďte sa pozrieť na predstavenie v produkcii našich ostravských kolegov.

19. – 20. júl / 20:30 hod. / Bratislavský hrad / vstupenky TU

Rómeo! Prečo si ty Rómeo?

Festival po prvýkrát uvedie aj inscenáciu pražskej produkcie festivalu – Rómeo a Júlia režijného tandemu SKUTR, Lukáš Trpišovský a Martin Kukučka. „Chceli sme pracovať na téme, ktorá je nám blízka. Téma prvej veľkej lásky je presne pre nás – Martina romantika a mňa skeptika. A presne ako my, je aj táto Shakespearova hra rozpoltená. Najprv romantika, v závere dráma s veľkou skepsou k možnosti naplnenia lásky v našom svete. Na začiatku komédia, v závere tragédia s veľkým vykúpením,“ hovorí o hre Lukáš Trpišovský.

Večer sa chystá veľká párty v rodine Kapuleta, ktorou žije celá Verona. Noc je plná očakávania a stačí jediný pohľad, aby sa zmenil osud Rómea a Júlie a všetkých okolo nich. Stačí len jeden pohľad, len jedna noc.

22. – 25. júl / 20:30 hod. / Bratislavský hrad / vstupenky TU

O ľudských slabostiach

V réžii jedného z najúspešnejších slovenských režisérov Michala Vajdičku si na záver pozrieme inscenáciu Othello. Postavu žiarlivého Othella si zahrá Jozef Vajda, Desdemonu stvárni Veronika Kubařová a Jaga Ľuboš Kostelný.

„Othello je hra o ľudských slabostiach. Priťahuje ma práve skúmanie a odhaľovanie vzniku týchto slabostí. Keď sa povie Othello, každý hneď povie, že je to o žiarlivosti, ale v Othellovi je oveľa viac tém. Napríklad frustrácia. A keďže momentálne žijeme frustrované životy v krásnej dobe, príde mi táto téma úplne aktuálna,“ hovorí režisér. Pozornosť sústredil na osobnú rovinu hlavného milostného vzťahu – na otázku, ktorá je veľmi jasná a zrozumiteľná. Kam môže dohnať starnúceho muža žiarlivosť na mladú manželku?

Jeho Othello je postarší muž, ktorý pomerne ľahko naletí na zradné Jagove slová o nevere manželky. Jago je nielen našepkávačom zla, ale aj novodobým eštebákom, ktorý si všetko fotí na mobil, púšťa či nahráva si svoje skazonosné myšlienky iba preto, aby mohol naplno spriadať svoje intrigy… A tak vznikla veľmi čistá a divákovi zrozumiteľná inscenácia, ktorú podčiarkla aj výnimočná scéna s projekciami na hradné múry.

27. júl – 1. august / 20:30 hod. / Bratislavský hrad / vstupenky TU

Zdroj: Facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM