Rôzne Správy

Lavička nielen na sedenie. Môžete sa na nej pripojiť na internet alebo si dobiť mobil

V Bratislave dnes osadili prvé inteligentné lavičky. Sú poháňané slnečnou energiou a majú viacero užitočných funkcií.

Ilustračný obrázok k článku Lavička nielen na sedenie. Môžete sa na nej pripojiť na internet alebo si dobiť mobil
13
Galéria

Na území hlavného mesta dnes pribudli ďalšie dve novinky. Na Kramároch a pred Primaciálnym palácom osadili nové inteligentné lavičky s originálnymi možnosťami používania.

Výhody lavičky

Inteligentné lavičky Steora od spoločnosti Power Mode sú súčasťou miest po celom svete. Na Slovensku ich je zatiaľ spolu s dvomi bratislavskými dohromady päť.

Lavičky sú poháňané výlučne solárnymi panelmi a používateľom poskytujú nabíjanie mobilných zariadení a pripojenie na internet.

K dispozícii sú dva USB konektory a taktiež plocha na bezdrôtové nabíjanie. Na internet sa môžete bezplatne pripojiť v okolí približne štyri metre od lavičky. Svojím estetickým vzhľadom navyše skrášľujú park či iné verejné priestranstvá.

Výhodou lavičiek je aj ich odolnosť proti vandalom. Ich vrchná časť je vyrobená z pevného plexiskla, ktoré používa aj polícia, a je odolná voči silným nárazom. Steora má tiež vstavané senzory, ktoré zbierajú rôzne druhy informácií, vrátané atmosférických podmienok, počtu užívateľov a funkčnosti komponentov.

Zatiaľ len na skúšku

Jedna z lavičiek bola osadená na detskom ihrisku na Jahodnej ulici na Kramároch. Lokalitu vyberali na základe záujmu verejnosti o tento priestor. „Detské ihrisko je v okolí veľmi obľúbené a v letných mesiacoch je hojne navštevované najmä mamičkami s deťmi,“ informoval hovorca mestskej časti Nové Mesto Marek Tettinger.

Lavička na Kramároch je osadená zatiaľ len na skúšku po dobu troch mesiacov. Za ten čas bude zbierať dáta a informácie o užívateľoch. „Ak sa nám osvedčí a ľuďom sa bude páčiť, plánujeme v Novom Meste umiestniť viac takýchto inteligentných lavičiek,“ prezradil starosta Nového Mesta Rudolf Kusý.

Rovnako na štvrť roka skúša modernú lavičku aj bratislavský magistrát, ktorý ju osadil v centre mesta na Primaciálnom námestí. Ak by mala lavička medzi Bratislavčanmi a návštevníkmi mesta úspech, primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal pripustil, že by rozmýšľali o zakúpení viacerých lavičiek a ich osadení na rôznych miestach.

Jedna inteligentná lavička stojí cez 3-tisíc eur a jej životnosť sú približne 4 roky.

Inteligentná lavička
13
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM