Správy Samospráva

Kreativite sa medze nekladú: Zapojte sa do súťaže o najkrajšiu predzáhradku!

Samospráva štartuje prvý ročník súťaže, ktorá má motivovať ľudí, aby sa viac starali o svoje okolie.

Ilustračný obrázok k článku Kreativite sa medze nekladú: Zapojte sa do súťaže o najkrajšiu predzáhradku!
Zdroj: Facebook.com/Petržalka

Ak k Petržalke niečo neodmysliteľne patrí, tak sú to okrem panelákov, prírodného bohatstva, práve predzáhradky. Každá je iná, no vytvorená s tým istým cieľom, spríjemniť okolie bytového domu alebo iné verejné priestranstvo pre tunajších obyvateľov. Kreativite sa medze častokrát nekladú, a práve preto sa z niektorých predzáhradiek stali priam kultové miesta, ktoré predstavujú významný oddychový a estetický prvok lokality.

Susedská komunita

„Ich význam je však ďaleko väčší. Môže ísť o čiastočné vodozádržné opatrenie alebo tvoria priestor pre miestnu faunu. S podporou mestskej časti Bratislava-Petržalka vzniklo od roku 2018 vyše 38 predzáhradiek. Veľa ďalších vzniklo vďaka aktívnym obyvateľom a susedským komunitám, ktoré sa takýmto spôsobom rozhodli skrášliť svoje okolie a budovať tak susedskú komunitu,“ uviedla hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

Už od zajtra (20. apríla) bude možné prostredníctvom formulára na webovej stránke Petržalky www.petrzalka.sk prihlásiť a nominovať petržalské predzáhradky a komunitné záhrady. V júni bude vyberať odborná komisia tie, ktoré postúpia do online hlasovania. Vyhlásenie výsledkov prebehne prvý augustový týždeň.

Kategórie

„Petržalské predzáhradky tvoria určitú identitu miestnych komunít a nás teší, že majú záujem robiť svoje okolie krajším. Aj týmto spôsobom preto chceme motivovať Petržalčanov, aby v tejto činnosti pokračovali, či už s podporou mestskej časti alebo po konzultácii s mestskou časťou,“ uvádza vedúca oddelenia životného prostredia Daniela Vašková Kasáková, ktorá tiež dodáva, že pre víťazov budú pripravené vecné ceny.

Súťaž bude mať 3 kategórie a to: Najkrajšia predzáhradka s podporou mestskej časti (označené tabuľkou), najkrajšia predzáhradka bez podpory mestskej časti a najkrajšia komunitná záhrada. V každej kategórií budú ohodnotené prvé tri miesta.

Mestská časť zároveň touto cestou ďakuje všetkým obyvateľom, ktorí sa starajú o svoje predzáhradky, alebo sa na ňu obrátili pri ich realizáciách či žiadosti o podporu.

Správy z Petržalky

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM