Alexandra Húsková Správy

Koľko obyvateľov Bratislavy už podpísalo petíciu proti hazardu?

Petícia proti hazardu prebieha už niekoľko mesiacov. Petičné hárky nájdete na verejných akciách, na miestnych úradoch, niekde aj na školách. Na zmenu je potrebných vyše 30 percent obyvateľov Bratislavy. Opýtali sme sa iniciátora petície Jána Mrvu, starostu MČ Vajnory, kedy budú známe prvé čísla.

Ilustračný obrázok k článku Koľko obyvateľov Bratislavy už podpísalo petíciu proti hazardu?
Zdroj: Dnes24.sk

Momentálne sa na Miestnom úrade Vajnory zbierajú podpisové petičné hárky. „Ohlásilli sa nám rôzne dobrovoľnícke organizácie, ktoré pomáhajú pri zbieraní podpisov,“ uviedol Ján Mrva, starosta MČ Vajnory.

Prečítajte si aj: Bratislavskí starostovia vyslovili razantné NIE hazardným hrám

Petičné hárky prichádzajú na podateľňu MÚ Vajnory aj poštou. „Koľko je však podpisov dohromady si zatiaľ netrúfam odhadnúť,“ vyjadril sa Mrva.

Podpisy zbierajú dobrovoľníci aj na súčasne prebiehajúcich jesenných akciách, ako sú hody, či vinobrania. Ľudia na podpísanie petície reagujú pozitívne a súhlasili by s vytlačením herní z mesta a blízkosti svojho bývania.

„Napríklad na Račianskom vinobraní sa vyzbieralo približne tisíc dvesto podpisov, čo je slušné číslo,“ hovorí Ján Mrva. „Na Vajnorských dožinkoch sme zase vyzbierali skoro štyristo podpisov,“ doplnil.

Prečítajte si aj: Môže byť Bratislava bez hazardu? Starostovia potrebujú podporu tretiny obyvateľov

Do zbierania podpisov sa zapojilo všetkých sedemnásť mestských častí Bratislavy. Niektorí aktívnejšie, iní menej. V Karlovej Vsi sa poslanci pripravujú na zbieranie podpisov aj v uliciach mestskej časti. Podpisy budú zbierať v stredu na Molecovej ulici od 16:30 hod.

„Riešiť problém herní na sídliskách je pre nás dôležité. Medzi ľuďmi netreba byť len počas volebnej kampane,“ vyjadrila sa pre Bratislava24.sk Hana Zemanová, poslankyňa miestneho zastupiteľstva v Karlovej Vsi. Zbierania podpisov sa zúčastní aj Dana Čahojová, starostka MČ Karlova Ves.

Budúci týždeň by mala byť, podľa informácií Jána Mrvu, spustená internetová stránka s názvom bratislavapro­tihazardu.sk, ktorá bude pomocníkom a mostom nielen pre mestské časti, ale aj organizácií, ktoré sú ochotné zapojiť sa do zbierania podpisov. Nájdu tam pokyny k petícii, príbehy ľudí, ktorí hazardu podľahli a ďalšie informácie, týkajúce sa herného priemyslu.

Koncom septembra navštívi Bratislavu aj Matej Hollan, viceprimátor Brna, ktorý je pozvaný na diskusiu a prednášku o vysporiadaní sa s herným priemyslom v Brne.

Prečítajte si viac: Ako to napokon dopadne s reguláciou hazardu? Samosprávy sa možno obrátia na Ústavný súd

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM