Aktualizované Alexandra Húsková Samospráva

Môže byť Bratislava bez hazardu? Starostovia potrebujú podporu tretiny obyvateľov

Bratislavskí starostovia spúšťajú petíciu proti hazardným hrám na území mesta Bratislavy. Pre úspech petície je potrebných viac ako 30% podpisov obyvateľov nad 18 rokov, podpisy sa budú zbierať do konca tohto roku. Prinášame vám aj reakciu na petíciu od Asociácie hier.

Ilustračný obrázok k článku Môže byť Bratislava bez hazardu? Starostovia potrebujú podporu tretiny obyvateľov
Zdroj: TASR

Namiesto riešenia denných problémov ľudí v hlavnom meste vzniká petícia za zákaz „fiktívneho nepriateľa“, ktorým sa tradične stali hazardné hry a herne. Tie, ktoré sú sústredené v kontrolovaných a udržiavaných prevádzkach vynakladajúcich nemalé investície na svoju bezpečnosť, uvádza sa v stanovisku Asociácie zábavy a hier (AZAH) a Asociácie prevádzkovateľov videohier.

„Prevádzkovateľov herní mrzí, že sa samosprávy neobrátili na naše asociácie s konkrétnymi problémami, ktoré by sme promptne riešili tak, ako ich riešime v iných mestách a obciach. V tejto politickej hre sme sa tak štýlom o nás bez nás ocitli ako novodobý triedny nepriateľ,“ uvádza v stanovisku hovorca herného priemyslu Juraj Danielis. >

Plošným zákazom herného priemyslu by Bratislava stratila príjem z odvodov a správnych poplatkov vo výške viac ako 4,5 milióna eur ročne, a to len z hracích automatov a herní. Je to suma, ktorá zhruba zodpovedá ročným nákladom mesta na kultúru a výrazne prevyšuje napríklad rozpočet na šport.

Podľa Danielisa herne aj bez prohibície prijímajú množstvo opatrení na obmedzenie patologického hráčstva, na zachovanie verejného poriadku a zodpovedne pristupujú aj k riešeniu prípadných iných problémov. Len v tomto roku prešli herne množstvom úprav vzhľadu, dohodli sa na stiahnutí reklám a nezvyšovaní počtu prevádzok.

„Je otázne, či organizátori vedome alebo nevedome podporujú online stávkovanie. V momente zákazu totiž kontrolované kamenné herne nahradí práve tento typ hazardu. Tu však nie je možné skontrolovať vek, návyky ani rizikovosť hráčov a hrať sa bude všade, kde je dostupný internet – vo všetkých kaviarňach a pohostinstvách,“ uzatvára Danielis.

Starostovia a petícia

Bratislavskí starostovia sa dohodli na texte petície s názvom „Za hlavné mesto Slovenskej republiky Bratislavu bez hazardných hier“. Pre úspech petície sú potrebné podpisy minimálne 30 percent obyvateľov hlavného mesta vo veku od 18 rokov. Podpisy by mali byť vyzbierané do 31. decembra tohto roku.

Podstatou petície je žiadosť obyvateľov Bratislavy vo veku od 18 rokov adresovaná mestskému zastupiteľstvu na prijatie všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktorým bude ustanovené, že hazardné hry nie je možné prevádzkovať na území hlavného mesta, informovala Alžbeta Klesnilová, tlačová tajomníčka Regionálneho združenia starostov.

Bratislavskí starostovia vyslovili razantné NIE hazardným hrám

Starostovia do petičného výboru navrhli aj primátora Iva Nesrovnala. Primátor iniciatívu starostov privítal a pripojil sa k iniciatíve pre obmedzenie hazardných hier. V súčasnej legislatíve totiž mesto musí udeliť licenciu na prevádzkovanie výherných prístrojov v podstate každému, kto splní zákonom stanovené podmienky.

Viac o postoji primátora a licenčnom konaní si prečítajte tu: Hazardným hrám hovorí NIE aj primátor

„Petícia síce smeruje k zmene VZN, ale v prípade, že bude úspešná, bude to argument pre primátora, aby vyšiel s podnetom pre Národnú radu na zmenu zákona o hazardných hrách,“ uviedol predseda regionálneho združenia, starosta mestskej časti Vajnory Ján Mrva.

Bratislava s touto iniciatívou začína, v záujme je však plošné riešenie pre celé Slovensko. Prevádzky s výhernými prístrojmi sú v každej mestskej časti početne zastúpené a bežne dostupné. Kontrola vstupov je tiež povážlivá, neplatia tu prísne pravidlá ako pri kasínach. Prepadnutie hazardným hrám má za následok zvýšený počet krádeží a vážne existenčné problémy v postihnutých rodinách.

Koľko herní máme v Bratislave?

Jednotlivé mestské časti už začali s obmedzeniami cez prijaté vlastné VZN–ka. Viac si prečítajte tu: Dúbravka bude mať cez víkendy pokoj od hluku

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM