Alexandra Húsková Samospráva

Bratislavskí starostovia vyslovili razantné "NIE" hazardným hrám

Zvýšený počet a umiestňovanie prevádzok s hazardnými hrami na sídliskách Bratislavy v blízkosti bývania, či ľahká dostupnosť pre všetky vekové kategórie, trápia mnohých obyvateľov.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavskí starostovia vyslovili razantné "NIE" hazardným hrám
Zdroj: TASR

Jednou z tém rokovania zasadnutia Regionálneho združenia starostov mestských častí Bratislavy bola aj problematika prevádzok s hazardnými hrami.

Skúsenosti z Dúbravky, Nového Mesta či Ružinova dokazujú, že s hazardnými hrami súvisí zvýšený počet krádeží páchaných ľuďmi závislými od hazardu, ale aj alkoholizmus, väčší výskyt drog či neporiadok a hluk v okolí prevádzok. V Starom Meste či Karlovej Vsi vnímajú tento problém tiež ako morálny. V Karlovej Vsi bol dokonca minulý rok presunutý obchod s potravinami a na jeho mieste vznikla herňa.

Osobitnou kapitolou sú škody, ktoré ľudia závislí od hazardu spôsobujú svojim rodinám. Starosta Lamača Peter Šramko to ilustroval výpoveďou istej ženy, ktorej manžel za jedinú noc obral svoju rodinu o 230-tisíc eur, teda o celý jej majetok.

Starostovia riešili túto otázku aj 31.marca na stretnutí na bratislavskom magistráte. Starosta mestskej časti Vajnory Ján Mrva už na tomto stretnutí žiadal iniciovanie zmien v zákone o hazardných hrách a iniciovanie petičnej akcie za riešenie problému. „Príjem z hazardných hier do rozpočtu mesta predstavuje v tomto roku vyše 4 milióny eur,“ upozornil Ján Mrva na rokovaní regionálneho združenia. „Momentálne s ním mesto počíta. Ale pre mestské časti je to nešvár.“

„Podľa prijatého uznesenia na magistráte vytvoria návrh textu petície, ktorou sa regionálne združenie chce zaoberať na svojom zasadnutí v máji, ako aj ďalším postupom v tejto veci,“ informovala Alžbeta Klesnilová, tlačová tajomníčka Regionálneho združenia starostov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM