Eva Sládková Samospráva

Kauza koza opäť na pretrase! Konanie Matúša Valla idú prešetrovať

Za dobrotu na žobrotu! Môže si povedať primátor Bratislavy Matúš Vallo. Chcel pomôcť chudobným ľuďom v Afrike a hrozí mu pokuta 70 tisíc eur!

Ilustračný obrázok k článku Kauza koza opäť na pretrase! Konanie Matúša Valla idú prešetrovať
Zdroj: Človek v ohrození

Možno si pamätáte, ako sa koncom minulého roka Matúš Vallo zapojil do kampane občianskeho združenia Človek v ohrození. Cieľom bolo vyzbierať peniaze na kúpu kôz pre farmárov v Keni. Takáto pomoc je pre chudobných ľudí v tejto africkej krajine priam život zachraňujúca.

Verejní činitelia nesmú robiť reklamu. Keďže názory na to, či toto je rovnaký prípad, sa rôznia, sám Matúš Vallo požiadal poslancov o prešetrenie veci. Dal návrh na začatie konania vo veci ochrany verejného záujmu a poslanci ho odsúhlasili.

Viaceré právne výklady

„Podľa mňa je absurdné, aby verejný činiteľ nemohol podporiť fotkou s papierovou maketou neziskovú vec. Preto som sám navrhol, poďme to vyšetriť, aby som mal do budúcna istotu, že môžem pomáhať. Mám k tomu viaceré právne výklady, ktoré tvrdia, že som to mohol urobiť. Myslím si, že zistenie poslancov bude jednoznačné,“ vraví Matúš Vallo.

V zahraničí štandard

Rovnaký názor má aj jeho zástupkyňa Lucia Štasselová, ktorá pred pôsobením v samospráve pracovala vo viacerých neziskových projektoch. „Vyjadriť podporu verejnoprospešnej veci nemá nič spoločné s klasickou reklamou. Navyše primátor z toho nebude mať žiadnu výhodu. V zahraničí je to štandardná vec, organizácie využívajú známe a rešpektované osobnosti, aby im pomohli. Na základe toho sa potom rozhoduje mnoho darcov,“ vysvetľuje Lucia Štasselová.

Zlá legislatíva

Mestský poslanec, právnik Milan Vetrák, však oponuje: „Tak, ako je v súčasnosti nastavená legislatíva, je to podľa mňa porušenie zákona. Žiaľ, legislatíva nevyníma ani charitatívnu reklamu z reklamy, ktorá je zakázaná pre verejných funkcionárov. Myslím si, že Matúš Vallo mal byť opatrnejší.“

Kauzu teraz prešetrí komisia pri mestskom zastupiteľstva. Tá prijme uznesenie, o ktorom následne bude hlasovať mestské zastupiteľstvo. Zo zákona je na to čas 180 dní, čiže do pol roka by sme mali definitívne vedieť, ako sa celá táto kauza skončí.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM