Nina Táborská Samospráva

Šokujúce správy z Karlovej Vsi: Mestská časť sa zmieta vo finančných problémoch, predošlé vedenie zlyhalo

Koncom januára sme informovali o tom, že Karlovej Vsi hrozí nútená správa. Vedenie mestskej časti sa k problému vyjadrilo na dnešnom zasadnutí miestneho zastupiteľstva. Nová starostka Čahojová potvrdila, že úrad prevzala v katastrofálnom stave. Iveta Hanulíková sa zasadnutia nezúčastnila.

Ilustračný obrázok k článku Šokujúce správy z Karlovej Vsi:  Mestská časť sa zmieta vo finančných problémoch, predošlé vedenie zlyhalo
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Novej starostke Dane Čahojovej minulý rok schválili poslanci na prvom zasadnutí mesačný plat vo výške 2980 eur. Starostka sa ale rozhodla, aby jej plat bol znížený. Podľa jej slov tak urobila pretože nevedela, v akej finančnej situácii sa mestská časť nachádza. Už po pár týždňoch úradovania zistila, že to bolo správne rozhodnutie.

„Bohužiaľ musím povedať, že Karlovu Ves čakajú nesmierne ťažké časy. Dnes už vieme, prečo bolo právne oddelenie opustené. Bývalá starostka do poslednej chvíle tajila pred vlastným zastupiteľstvom a verejnosťou súdne spory obrích rozmerov," takýmito vyjadreniami šokovala starostka Čahojová už pred mesiacom.

Zďaleka ale nejde o jediný problém, ktorý tu bývalá starostka Iveta Hanulíková po sebe nechala.

Viac o prvých odhalených problémoch MČ nájdete tu: Hrozí Karlovej Vsi nútená správa? Starostka Čahojová prevzala úrad v hrozivom stave, čo bude ďalej?

Na dnešnom zastupiteľstve priblížila Čahojová poslancom kritickú finančnú situáciu, v ktorej sa momentálne Karlova Ves nachádza.

Spory mestskú časť výrazne zasiahnu

„Naše vedomosti ako to je v súčasnosti nie sú stále úplné, ale máme aspoň priebežné informácie. Je to síce krátke obdobie, ale pre nás pomerne ťažké. Musím povedať, že od nástupu nás zatiaľ stretáva viacero závažných káuz. Lodenica, nedostatok parkovacích miest, … so všetkým sme počítali. Ale stretli sme sa aj s vecami, ktoré nás nemilo prekvapili a zaskočili,“ uviedla starostka Čahojová.

Ako ďalej povedala, nepríjemné prekvapenia priniesli hneď prvé dni jej úradovania. Či už to boli zamknuté právne oddelenie, nevyriešené súdne spory, zatajený trinásty plat exstarostky Hanulíkovej alebo pribúdajúce sťažnosti obyvateľov, a s tým súvisiace obrovské finančné problémy.

Ako nám povedal predseda komisie Branislav Záhradník, „v súčasnosti je na stole 22 sporov, z toho 15 je proti mestskej časti. Ak mestská časť neuspeje, musí všetko zaplatiť, čo sa dotkne každého obyvateľa Karlovej Vsi. Na úrade sme nenašli jednotnú evidenciu všetkých súdnych sporov. Hľadali sme márne, našli sme len časť sporov spravovaných tak ako by malo. Iné boli spravované v externom prostredí. Navyše na právnom oddelení nebolo po našom príchode živej duše.“

Najväčším a najzávažejším sporom je kauza, v ktorej je mestská časť žalovaná vo výške škody 11,6 miliónov eur za nečinnosť Stavebného úradu (jedná sa o stavbu na Starých Gruntoch). Problém je v tom, že Stavebný úrad počas 17 mesiacov neuskutočnil žiaden procesný úkon a lehota nebola prerušená. Príčinou bolo, že starostka Hanulíková nepodpísala dokument a Stavebný úrad nekonal po tak dlhú dobu.

Nečinnosťou vznikli škody a vyplatiť treba tiež ušlý zisk.„Obviňovať niekoho je teraz ale úplne sekundárna vec, teraz treba hlavne riešiť, ako z tohto celého vyjsť,“ vysvetlil Záhradník.

Rana pre Karlovu Ves

„Som veľmi smutný z toho, že sme tu sedávali predošlé obdobie a usmievali sme sa na seba, a pritom sme ani netušili, že mestská časť má na krku takýto obrovský spor. Mali sme slúžiť mestskej časti a jeden druhému, bohužiaľ, neslúžili sme. Neviem v akom stave sú všetky tieto spory, ani ako vznikli tieto horibilné sumy,“ vyjadril sa poslanec Zajac. „Čo viem je, že ten spor môže byť smrteľnou ranou pre mestskú časť,“ uzavrel.

„Všetky spory predstavujú skutočne vážne prekážky pri plnení našich predstáv a sľubov, ktoré mali zlepšiť kvalitu v mestskej časti. Prvý vážny jav je nefunkčnosť právneho oddelenia, súdne rozhodnutie, ktoré výrazne zasiahne náš rozpočet a zistenie, že Karlova Ves je účastníkom mnohých ďalších i nepeňažných súdnych sporov, v ktorých je obvinená práve MČ a o týchto sporoch neboli informované príslušné oddelenia. Týmito informáciami disponoval len úzky okruh ľudí,“ povedala Čahojová a doplnila: „V takejto situácii sa momentálne nachádzame…“

Čo sa robilo doteraz?

Karlovku čakajú podľa slov vedenia aj ďalšie súdne spory. Stále totižto pribúdajú a kopia sa na ich stole. Starostka spomenula napríklad aj problém so zmluvou o zimnej údržbe, z čoho plynie ďalšia nespokojnosť obyvateľov a bohužiaľ to má i tragické následky. Počas kalamity pre nedostatočnú údržbu prišiel o život len 7-ročný chlapec.

Viac nájdete tu: Chlapec, ktorého včera zavalil konár, nakoniec svoj boj o život prehral

Mestská časť v tejto súvislosti dostala nariadenie, že vo veľkom rozsahu treba sanovať najmenej 40 drevín a stromov, na čo bude nutné zaobstarať vysokozdvižnú plošinu a dať do poriadku tiež stav, ktorý pri kalamite nastal na Devínskej ceste. To sú ale ďalšie peniaze.

„K tomuto môžem povedať už len jediné, čo sa robilo doteraz?“ povedala Čahojová. „Všetko je pre nás katastrofa, či je to 11 miliónov, či by to bol 1 milión…“ uzavrela.

Poslanci komparzisti

Z dnešného zastupiteľstva vyplynulo, že poslanci nemali vedomosti o závažných problémoch a konalo sa za ich chrbtom. Podľa vyjadrení viacerých z nich sa nikdy nejednalo o takýchto veciach.

Exstarostka Iveta Hanulíková sa dnešného zastupiteľstva nezúčastnila. Čo sa viacerým poslancom nepáčilo. Najmä pri prerokovaní uznesenia, ktoré navrhla samotná Hanulíková. Malo ísť o preplatenie dovolenky, avšak to, na čo prišli poslanci a prednosta miestneho úradu Ján Hrčka, je ešte viac šokujúce ako fakt, že exstarostka dokázala za celé svoje obdobie spraviť z úradu svoju súkromnú firmu. Viac sa dozviete v špeciálnej reportáži už zajtra.

Na veci, ktoré vyplávali na povrch sa poslanec Marcel Zajac na záver vyslovil, že mu je veľmi ľúto že tu I. Hanulíková nie je, nakoľko by sa jej určite nielen on rád díval do očí, popri riešení všetkých vecí, ktoré boli dnes predmetom diskusie a týkali sa práve jej osoby.

Viac sa dočítate tu: Bývalá starostka Karlovej Vsi žiada o preplatenie nevyčerpanej dovolenky, zastupiteľstvo odhalilo závažné skutočnosti

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM