Nina Táborská Samospráva

Hrozí Karlovej Vsi nútená správa? Starostka Čahojová prevzala úrad v hrozivom stave, čo bude ďalej?

Zamknuté právne oddelenie, nevyriešené súdne spory aj zatajený trinásty plat bývalej starostky. Zdá sa, že mestská časť sa zmieta vo finančných problémoch a nové vedenie bude mať v tomto roku čo hasiť. Nikto z kompetentných sa dnes nechce k vážnej stiuácii vyjadriť.

Ilustračný obrázok k článku Hrozí Karlovej Vsi nútená správa? Starostka Čahojová prevzala úrad v hrozivom stave, čo bude ďalej?
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Ťažký štart pre nové vedenie

Pred Vianocami nová starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová šokovala na sociálnej sieti svojimi vyjadreniami. Úrad aj mestskú časť prijalo nové vedenie v horšom stave, ako očakávalo. Starostka vtedy uviedla, že Iveta Hanulíková (bývalá starostka) do poslednej chvíle tajila pred vlastným zastupiteľstvom a verejnosťou súdne spory obrích rozmerov.

Priamo sa nám starostku Čahojovú ako i prednostu Jána Hrčku osloviť s otázkami, o aké súdne spory sa jedná a či Karlovej Vsi hrozí nútená správa, nepodarilo. Do zasadnutia miestneho zastupiteľstva vedenie totiž nechce viac vážnu situáciu komentovať.

„Informácie, na ktoré sa pýtate, chce pani starostka najskôr prejednať s poslancami miestneho zastupiteľstva Karlovej Vsi na najbližšom zastupiteľstve, pretože je pravda, že existujú súdne spory, o ktorých poslanci neboli informovaní,“ uviedla pre Bratislava24.sk Monika Bandúrová z Kancelárie prednostu.

Podľa Dany Čahojovej pre vážne pochybenia stavebného úradu, za ktorý bola priamo zodpovedná Iveta Hanulíková, sa mestská časť musí brániť na súdoch. Ide pritom o spory za desiatky miliónov eur.

Problémy väčšie, ako všetci čakali

Karlova Ves momentálne nemá financie ani na to, aby sa konal tradičný Karloveský ples.

„Karloveský ples tento rok nebude. Rozhodli sme tak po zrelej úvahe so zreteľom na stav našich verejných financií a z dôvodu, že dosiaľ nemáme schválený rozpočet. Odhliadnuc od toho, že na plesanie zatiaľ ani niet veľa dôvodov,“ vyjadrila sa starostka Čahojová prostredníctvom sociálnej siete.

Ako ďalej informuje, vedenie už začalo pracovať na úprave rozpočtu na tento rok. Na povrch vyplávala ale ďalšia skutočnosť. Aj o tom starostka informuje na sociálnej sieti.

„Aj takto miznú verejné financie! Niet pochýb o tom, že pozícia starostu alebo primátora je zodpovedná, náročná a vyčerpávajúca. I preto plat starostu upravuje osobitný zákon a schvaľujú ho poslanci minimálne raz ročne. Fascinujúce, bývalá starostka si cenila svoju prácu tak, že poberala bez vedomia zastupiteľstva z peňazí daňových poplatníkov navyše aj trinásty plat!“

Poslanci novej starostke schválili minulý rok mesačný plat vo výške 2980 eur. Starostka Čahojová sa rozhodla, aby jej plat bol znížený, nakoľko chce najprv zistiť v akej finančnej situácii sa mestská časť momentálne nachádza.

Po zasadnutí miestneho zastupiteľstva prinesieme nové informácie.

Prečítajte si tiež: Správna vec, správny dôvod a správny spôsob. To sú piliere, na ktorých chce stavať nová starostka Karlovej Vsi

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM