Nina Táborská Samospráva

Bývalá starostka Karlovej Vsi žiada o preplatenie nevyčerpanej dovolenky, zastupiteľstvo odhalilo závažné skutočnosti

Na včerajšom zasadnutí miestneho zastupiteľstva Karlovej Vsi pojednávali prítomní poslanci aj o uznesení, ktoré navrhla bývala starostka mestskej časti Iveta Hanulíková. Tá žiadala náhradu vo výške 4971,14 za nevyčerpanú dovolenku za roky 2006 až 2014. Podľa jej slov nevyčerpala 48 dní dovolenky.

Ilustračný obrázok k článku Bývalá starostka Karlovej Vsi žiada o preplatenie nevyčerpanej dovolenky, zastupiteľstvo odhalilo závažné skutočnosti
Zdroj: TASR

Exstarostka Hanulíková sa utorkového zastupiteľstva nezúčastnila, no aby svoju žiadosť vysvetlila, poslala e-mail, v ktorom uviedla niekoľko rôznych dôvodov nečerpania dovolenky. Od prírodných pohrôm, záplavy na Dunaji, zosuvy svahov až po supervolebný rok.

Ako vysvetlil prednosta Karlovej Vsi Ján Hrčka, čerpanie dovolenky starostu záleží od jeho rozhodnutia a možností. Dovolenku mu nie je možné nariadiť ako bežnému zamestnancovi. „Na druhej strane treba brať do úvahy skutočnosť, že táto nevyčerpaná dovolenka nevznikla v poslednom roku ale vznikala postupne počas celého osemročného obdobia. Účelom dovolenky je dať zamestnancovi čas potrebný na zotavanie a nie premieňať ho na náhradu platu,“ doplnil.

„Počas výkonu funkcie starostky som čerpala dovolenku, ktorá mi podľa Zákonníka práce patrí. Počet dní mojej dovolenky bol ovplyvnený aj tým, že tento nevyčerpaný potenciál vznikol za celé moje funkčné obdobie, t.j. 8 rokov a to z toho dôvodu, že sa mi nevyčerpaná dovolenka presúvala vždy do ďalšieho nasledujúceho roka. Je to zákonný a bežný postup,“ uviedla Iveta Hanulíková vo svojom stanovisku.

Nebolo by na tom nič zlé, keby …

Keby prednosta Hrčka nedal spraviť výpisy hovorov a nezistil by, že bývalá starostka sa počas nenahlásenej dovolenky nachádzala v rôznych exotických destináciách. V pracovných dňoch volala napríklad z Kataru, Maďarska, Chorvátska alebo napríklad z Kambodže. Tieto cesty ale zabudla uviesť vo svojej dochádzke.

„Preukázateľne bývalá pani starostka za posledné dva roky čerpala 53 dní dovolenky, pričom mala nárok na 50. Keď k tomu zarátam ešte aj tie pravdepodobné, ktoré sú pravdepodobné na 99 percent, tak sa tu bavíme až o 58 dňoch dovolenky. Čo je o osem viac, ako je limit. Nehovoriac o tom, že ďalšie nevieme preukázať. A toto sa týka len zahraničia," uviedol Hrčka, ktorý dodal, že nikto asi netrávi 100 percent svojej dovolenky v zahraničí, ale vybavuje isté veci aj doma.

Čo všetko bývalej starostke nové zastupiteľstvo vyčíta, nájdete tu: Šokujúce správy z Karlovej Vsi: Mestská časť sa zmieta vo finančných problémoch, predošlé vedenie zlyhalo

Podľa poslanca Buzáša je táto požiadavka zo strany bývalej starostky úplne bezpredmetná. „Ak sa mám vyjadriť k jej žiadosti, p. Hanulíková tu bola dve obdobia po sebe a bolo by teda na mieste žiadať nevyčerpané čiastky po rokoch, prípadne po volebnom období. Čiže mala dve možnosti, ak nie osem, požiadať o preplatenie,“ zhodnotil.

Iní poslanci vyčítali bývalej starostke aj to, že ak o niečo žiada, mala by v prvom rade byť prítomná. Vyslovil to aj poslanec Marcel Zajac, podľa ktorého by sa jej určite nielen on rád díval do očí, popri riešení všetkých vecí, ktoré boli včera predmetom diskusie a týkali sa práve jej osoby.

Problém za problémom

Aktuálna starostka Dana Čahojová ešte pred mesiacom uviedla, že Iveta Hanulíková si cenila svoju prácu natoľko, že poberala bez vedomia zastupiteľstva z peňazí daňových poplatníkov navyše aj trinásty plat.

Na to upozornil aj poslanec Igor Bendík. „Pozrel som si majetkové priznania, ktoré bývalá starostka ako poslankyňa musí podávať, a ktoré majú byť uverejnené na stránkach VÚC. Tam som po spočítaní zistil, že jej suma uvedená v majetkovom priznaní je vyššia a nezodpovedá platom, ktoré jej boli priznané. Takže si myslím, že treba pozrieť koľko platov poberala, prípadne či v takej výške, ako jej bolo schválené," uviedol Bendík.

„Pre mňa v tomto momente nie je dôležitá suma. Ak to preženiem a použijem prirovnanie, nie je jedno, či susedovi z vrecka v autobuse vytiahnem jedno euro, pretože tam viac nemal, alebo sto. Jednanie nebude čestné ani v jednom prípade. Ani tu sa nejedná o nevedomosť či omyl. Tu ide o nečestné konanie na úkor verejných financií, ktoré máme strážiť a spravovať, nie si z nich robiť bonusy pre seba samého," uviedol na margo poslanca Bendíka Peter Buzáš.

Exstarostka Hanulíková žiada tieto peniaze v čase, kedy sa mestská časť zmieta v obrovských finančných problémoch. Na včerajšom zastupiteľstve vyplávalo na povrch niekoľko závažných skutočností. Proti Karlovej Vsi je momentálne vedených 15 súdnych sporov, pričom najväčším a najzávažnejším sporom je kauza vo výške škody viac ako 11,6 miliónov eur.

Prečítajte si tiež: Hrozí Karlovej Vsi nútená správa? Starostka Čahojová prevzala úrad v hrozivom stave, čo bude ďalej?

Uvidí sa na ďalšom zastupiteľstve

Podľa poslanca Vladimíra Dullu sa na prvý pohľad môže zdať, že venujú príliš veľa času tomuto stavu. Ako ale vysvetlil, je rád, že na predchádzajúcom zastupiteľstve našli všetci poslanci spoločnú reč a dali pozisťovať podstatné okolnosti, ktoré súvisia s predloženou žiadosťou bývalej starostky.

Podľa neho minimálne za dva posledné kalendárne roky došlo k čerpaniu dovolenky zo strany p. Hanulíkovej úplne inak, ako im bolo prezentované, resp. ako chcela presvedčiť zastupiteľstvo svojou žiadosťou.

„Som presvedčený bohužiaľ aj o tom, že pani bývalá starostka dovolenkovala aj vtedy, keď bola tu. Teda vtedy, keď bola v úrade. Lebo inak by sa asi takéto výsledky nedali dosiahnuť," uviedol Dulla.

„Napriek tomu, že budeme nachádzať ďalšie momenty v prípade opakovania toho čoho sme tu svedkami a toho, že by sme sa bývalej pani starostke radi pozreli do očí, ja odporúčam, aby sme o tomto bode rokovali vtedy, keď bude prítomná. Mala by vedieť, čo si o tom myslíme," uzavrel poslanec.

Iveta Hanulíková uviedla v predloženom stanovisku, že mimoriadne udalosti počas jej úradovania si vyžiadali, že bola v práci aj počas večerov, nocí a víkendov. „Preto žiadam miestne zastupiteľstvo o preplatenie alikvotnej nevyčerpanej časti dovolenky, ktorá sa mi naakumulovala v priebehu 8 rokov a z dôvodu ukončenia funkčného obdobia starostky a z som už nemala možnosť si túto dovolenku riadne vyčerpať."

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM