Rôzne

FOTO: Bunker nad Klepáčom je otvorený! Stal sa autentickým múzeom 1. svetovej vojny

Bunker nad Klepáčom je v poradí štvrtý vojenský bunker, ktorý OZ Bunkre zrekonštruovalo a otvorilo. Nahliadnite s nami do jeho útrob.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Bunker nad Klepáčom je otvorený! Stal sa autentickým múzeom 1. svetovej vojny
25
Galéria
Zdroj: OZ Bunkre

V deň stého výročia ukončenia 1. svetovej vojny bol slávnostne otvorený zrekonštruovaný prvovojnový delostrelecký bunker nad mlynom Klepáč. V deň predstavenia verejnosti sa stal autentickým múzeom 1. svetovej vojny v originálnych, dobových priestoroch.

Bunker je otvorený!

Bunker nad Klepáčom na Železnej studničke bol roky ukrytý pod nánosmi pôdy. Objavili ho aktivisti z občianskeho združenia (OZ) Bunkre na jar 2016. Samozrejme, rozhodli sa ho zrekonštruovať.

Najskôr vynovili vchod do bunkra, osadili komíny, postavili zábradlie na schodisku ku dverám, a potom sa pustili do skrášľovania interiéru. Bolo potrebné ošetriť stropné preklady proti korózii či vybudovať poličky a výstavné plochy.

Slávnostné otvorenie bunkra sa uskutočnilo v nedeľu 11. novembra o 11:11 hod. „Na dnešný pokojný nedeľný deň pripadlo okrúhle 100. výročie ukončenia 1. svetovej vojny a pri tejto príležitosti sme sa rozhodli slávnostne predstaviť verejnosti nami zrekonštruovaný prvovojnový delostrelecný bunker nad mlynom Klepáč. Týmto dňom sa oficiálne bunker nad Klepáčom stáva malým, no nemenej autentickým múzeom prvej svetovej vojny v originálnych, dobových priestoroch,“ uviedli pracanti z OZ Bunkre a nezabudli poďakovať aj Klubu vojenskej histórie KVH Teokratos, mestskej časti Nové Mesto, ktorá na revitalizáciu poskytla dotáciu, Bratislavskému samosprávnemu kraju, Mestským lesom Bratislava a všetkým, ktorí sa na obnove bunkra podieľali. Finančne a prácou bola rekonštrukcia bunkra hradená z vlastných zdrojov OZ, darov podporovateľov a výnosu 2% daní.

Bunkre z 1. svetovej vojny

A prečo sa OZ Bunkre rozhodli renovovať bunkre z 1. svetovej vojny a pripomínať si také strašné udalosti ako je svetová vojna? „Hlavné sú dva dôvody: Prvým je skutočnosť, že národ, ktorý nepozná svoju históriu, je odsúdený prežiť ju znova. Druhý dôvod: Vojna sa nikdy nemení, vojna je vždy o zabíjaní vinných aj nevinných,“ uviedli aktivisti.

Na území Bratislavy sa nachádza množstvo bunkrov a kaverien, ktoré majú už aj cez sto rokov. Väčšinu z nich ale neuvidíte len tak. Po 1. svetovej vojne totiž množstvo bunkrov zasypali zemou. Vďaka nadšencom a aktivistom z OZ Bunkre sa niektoré z nich darí obnovovať. Bunker nad Klepáčom je v poradí štvrtý vojenský bunker z rokov 1914 – 1915, ktorý OZ Bunkre zrekonštruovalo a otvorilo.

Obhliadky bunkrov si treba v zimnom období dohodnúť na bunkre@bunkre.info. V lete sú bunkre sprístupnené v sobotu od 10:00 – 15:00 hod. (záleží od počasia).

Slávnostné otvorenie bunkra nad Klepáčom
25
Galéria
Zdroj: OZ Bunkre
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM