Rôzne Správy

FOTO: Bratislavská ZOO sa rozrástla o rozkošné mláďatá. Pozrite sa na ne!

Príchod jari priniesol nový život aj v bratislavskej zoologickej záhrade, kde prišlo na svet niekoľko mláďat. Chcete ich vidieť na vlastné oči? Príďte do ZOO!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Bratislavská ZOO sa rozrástla o rozkošné mláďatá. Pozrite sa na ne!
4
Galéria
Zdroj: ZOO Bratislava archív

Milujú ich nielen deti, ale aj dospelí. Niet sa čomu čudovať, veď pohľad na rozkošné mláďatá pohladí na duši a deň je hneď krajší. Bratislavská ZOO sa v týchto dňoch môže popýšiť niekoľkými novými prírastkami, a tak majú návštevníci rozhodne čo obdivovať.

Nebeský diamant

Koncom marca sa v ZOO narodila samička zebry Chapmannovej. Jej mamou je zebra Katie a otec sa volá Viktor. „Momentálne je mláďa s matkou, no keď podrastie, bude premiestnené do inej ZOO, aby nedošlo k príbuzenskému kríženiu s Viktorom,“ informuje ZOO Bratislava.

Veľká slávnosť sa konala počas Bratislavských mestských dní, kedy bola malá zebra slávnostne pokrstená primátorom Bratislavy Ivom Nesrovnalom. Dostala meno Kya, čo v preklade znamená „nebeský diamant“.

Malé lemury

Začiatkom jari prišli na svet aj dvaja barančekovia a jedna ovečka u ovci domácej ouessantskej. Rovnako ako u malej zebry, aj tieto mláďatá, keď trocha vyrastú, poputujú buď do iných ZOO, alebo do súkromných chovov.

V priebehu apríla sa v ZOO narodili dve mláďatá obľúbených zvieratiek – lemurov kata. Zatiaľ však ešte nie je známe pohlavie mláďatiek. „Pri týchto zvieratách mávame odchovy pravidelne každý rok. Patria medzi zvieratá, ktoré sa pomerne dobre v ZOO rozmnožujú. Všetky jedince, takže aj tohtoročné nové prírastky, budú následne po odrastení presunuté do iných ZOO na základe odporúčaní ESB koordinátorky,“ uvádza ZOO na webovej stránke.

Najmenšia antilopa

Zoologická záhrada sa v posledných týždňoch obohatila aj o mláďa sitatungy západnej. Jeho matka sa volá Indira. Ide o druh antilopy, ktorý je v ZOO pomerne častý. Samce majú hnedé sfarbenie a na rozdiel od samíc majú aj rohy. Samice majú ryšavé sfarbenie.

Rozrástla sa aj rodinka najmenšej antilopy dikdik Kirkov, ktoré do bratislavskej ZOO prišli len minulý rok. Za tento krátky čas však prišlo na svet už druhé mláďa. Pohlavie „aprílového“ prírastku zatiaľ ošetrovatelia nepoznajú.

„Táto antilopa dosahuje v kohútiku výšku približne 35 cm. Je to bylinožravec, teritoriálny druh s nočnou aktivitou. Pri kútikoch očí má žľazový otvor, do ktorého si strká steblá alebo malé halúzky, ktoré sa potrú sekrétom, čím si dikdik označí svoje teritórium. Má predĺžený pysk pretkaný tenkými cievami, v ktorých sa krv ochladzuje a slúži tak ako termoregulátor,“ dozvedeli sme sa od ZOO.

Mláďatá v ZOO (jar 2018)
4
Galéria
Zdroj: ZOO Bratislava archív
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM