Nina Táborská Rôzne

Čo je nové na Šafárikovom námestí?

Šafárikovo námestie malo byť do 31. mája bez kontajnerov. Rozhodlo tak vedenie Starého Mesta. Autori projektu Šafko sa však obrátili na súd, a tak kontajnery ešte stále môžu Bratislavčania vidieť na námestí. Od minulého týždňa je ich ale už o jeden menej. Nejde však o jedinú novinku...

Ilustračný obrázok k článku Čo je nové na Šafárikovom námestí?
Zdroj: Dnes24.sk

Projekt, ktorý medzi obyvateľmi hlavného mesta už mesiace vyvoláva rozporuplné diskusie. Kontajnery netreba Bratislavčanom špeciálne predstavovať. Pre niektorých „víťazstvo“ pre iných smútok, keď sa vedenie mestskej časti rozhodlo, že projektu definitívne odzvonilo.

Podľa autorov kontajnerového projektu je ale starostove zrušenie súhlasu exstarostky zo dňa 17. decembra 2014 nelegitímne a v rozpore zo zákonom. Rozhodli sa teda kontajnery neodpratať, ale po piatich mesiacoch nevyriešenia situácie sa obrátili na súd, kde požiadali o ochranu a odklad účinku rozhodnutia Radoslava Števčíka.

Prečítajte si viac tu: Kontajnery stále stoja na Šafárikovom námestí, autori projektu sa obracajú na súd

V tomto pre autorov a užívateľov Šafka neistom čase sa projekt, ktorý momentálne pre nariadený zákaz predaja nemôže na námestí fungovať, možno predsalen dočká uznania.

Slovenská komora architektov totiž vyhlásila XIV. ročník Ceny Slovenskej komory architektov za architektúru CE∙ZA∙AR 2015, kde sa kontajnerový projekt Šafko dostal (zatiaľ) spomedzi 100 medzi 25 najlepších projektov.

„Ocenenie CE∙ZA∙AR sa udeľuje každoročne za vynikajúci profesionálny výkon – zrealizované architektonické dielo, ktoré významne prispieva k obohateniu hmotnej kultúry na Slovensku,“ informuje komora.

Niektorým z vás možno v týchto dňoch tiež neuniklo, že aktuálne je na námestí o jeden kontajner menej. Ako nám potvrdila Dana Kleinert, spoluautorka projektu Šafko, tento kontajner sa presunul do Považskej Bystrice, kde bude pod názvom „Cooltajner“ prinášať obyvateľom miestnu kultúru. „Ďalšie kontajnery sa presunú na festival Pohoda,“ doplnila Kleinert. Či sa vrátia späť na Šafárikovo námestie zatiaľ isté nie je. Možno sa udomácnia na novom mieste, pod Mostom SNP, kde budú fungovať pod novým projektom.

O tom sa dočítate viac tu: Kontajnery z Bratislavy nezmiznú! Chystá sa nový projekt, podporu má od primátora aj starostu Starého Mesta

Foto zdroj: oz.urban KONTAKT

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM