Nina Táborská Rôzne

Kontajnery stále stoja na Šafárikovom námestí, autori projektu sa obracajú na súd

Z bratislavského Šafárikovho námestia sa neodsťahovali a obracajú sa na súd – takto sa rozhodli konať autori kontajnerového projektu Šafko po tom, čo ich chce nové vedenie samosprávy z priestoru vypratať. Odstrániť kontajnery mali podľa rozhodnutia Starého Mesta do konca mája.

Ilustračný obrázok k článku Kontajnery stále stoja na Šafárikovom námestí, autori projektu sa obracajú na súd
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Po minulotýždňovom zasadnutí staromestského zastupiteľstva sa autori projektu Dana a Oliver Kleinert rozhodli, že kontajnery do stanoveného dátumu mestskou časťou neodpracú a obracajú sa na súd. Podľa nich je starostove zrušenie súhlasu exstarostky zo dňa 17. decembra 2014 nelegitímne a v rozpore zo zákonom.

„Obraciame sa teda, po piatich mesiacoch nevyriešenia našej situácie s mestskou časťou, na súd v žiadosti o ochranu, a zároveň žiadame o odklad účinku tohto rozhodnutia," uvádzajú autori. Tvrdia, že sú nútení sa brániť, keďže im rozhodnutím starostu Radoslava Števčíka vznikli v projekte reálne škody. Projekt bol totiž nastavený ako niekoľkoročný.

„K tomuto kroku sme nechceli pristúpiť, snažili sme sa vec riešiť dohodou. Naše návrhy však neboli akceptované a „Šafko“ je napriek nesúhlasu verejnosti s rozhodnutím pána Števčíka od januára paralyzované," dodávajú autori projektu z OZ Urban Kontakt. Takýto krok vraj už avizovali na prvom stretnutí so starostom 5. januára.

„Zo strany Starého Mesta bola ambícia dosiahnuť kompromis. Jediné, o čo sme o.z. Urban Kontakt žiadali, bolo uviesť reálny stav na Šafarikovom námestí do súladu s legislatívou. Zo spomínaných rokovaní existujú zápisy," informovala Bratislava24.sk Nora Remiarová z Komunikačného oddelenie mestskej časti Bratislava-Staré Mesto.

Viac o vzniknutej situácii sa dočítate tu: Chcete priniesť do Bratislavy nový projekt? Pozor, aby ste nedoplatili na chyby mestskej časti

S nápadom, aby na námestie vrátili život, oslovilo združenie ešte bývalé vedenie mestskej časti. Vlani v júli spolu uzavreli zmluvu. S nástupom nového starostu však začali byť kontajnery v ohrození. Po sérii rokovaní koncom apríla nakoniec dostali od samosprávy nesúhlas s užívaním verejného priestranstva, podľa ktorého sa mali z námestia vysťahovať do konca mája.

Autori projektu však tvrdia, že už v polovici januára na stretnutí so Števčíkom predostreli návrh, aby Šafko fungovalo na mieste len dovtedy, kým bude môcť združenie pôsobiť na novom mieste, pod Mostom SNP. Už hodinu nato však podľa nich mestská časť nastolila zákaz predaja dizajnérom a kávičkárom.

Vedenie samosprávy v minulosti argumentovalo hlukom z lokality, na ktorý sa vraj Staromešťania sťažovali. Projektu tiež vyčítalo komerčné aktivity a kontajnery žiadalo aj spätne zdaniť sumou 84.500 eur za minulý rok. Projekt pritom vznikal ako oslobodený od dane.

Prečítajte si tiež: Šafko dalo šancu mladým, s pochopením sa ale nestretlo. Čo bude ďalej?

Zdroj: Dnes24/TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM