Nina Táborská Rôzne

Kontajnery z Bratislavy nezmiznú! Chystá sa nový projekt, podporu má od primátora aj starostu Starého Mesta

O tom, že projekt Šafko na Šafárikovom námestí končí, sme vás informovali v posledné dni viackrát. Kontajnery by mali byť z námestia odvezené už do konca tohto mesiaca. Vieme, aké bude ich nové miesto.

Ilustračný obrázok k článku Kontajnery z Bratislavy nezmiznú! Chystá sa nový projekt, podporu má od primátora aj starostu Starého Mesta
Zdroj: Dnes24.sk

Autori projektu Šafko sa po situácii, ktorá vznikla na Šafárikovom námesti nevzdávajú a oživili pôvodnú ideu pôsobiť v priestore pod Mostom SNP.

„Projekt Šafko pôvodne vznikol z potreby Starého Mesta, aby sme oživili túto lokalitu. Tak sme sa k tomu aj postavili. Prispôsobili sme tomu množstvo kontajnerov, aktivity, vychádzali sme z potrieb okolia aj samotných obyvateľov. Projekt The Most je iný. Je špecifický tým, že ide o viac ako jeden hektár pozemku, ktorý nie je využívaný,“ vysvetlila pre Bratislava24.sk Dana Kleinert, riaditeľka Slovak Fashion Councilu a spoluautorka oboch projektov.

Nový samostatný projekt

Podľa jej slov ide o nový samostatný projekt, ktorý bude rovnako fungovať v lodných kontajneroch, no tentokrát jeho autori pevne veria, že oveľa dlhšie, ako projekt Šafko. Kto sa zo Šafárikovho námestia presunie pod Most SNP zatiaľ známe nie je. „To zatiaľ nevieme povedať. Pre mnohé značky bola situácia, ktorá vznikla na Šafku na toľko zásadná, že bude ťažké nájsť opäť financie a energiu do tohto projektu. Preto budeme priestory ponúkať až vtedy, keď bude všetko úplne pripravené,“ dodala Kleinert.

Ako ďalej uviedla, pozor si tentokrát budú dávať najmä na právnickú komunikáciu. „Aby nenastala rovnaká situácia ako so Šafkom, kde sme v dobrej viere nasledovali inštrukcie Starého Mesta a na koniec sme na to aj doplatili. Tento projekt nesmie stáť a zároveň padať na jednom človeku,“ vysvetlila.

Areál pri Moste SNP patrí magistrátu hlavného mesta SR Bratislava, a teda o jeho využívaní rozhoduje primátor. Ten podľa Dany Kleinert vyjadril svoju podporu novému projektu The Most. Rovnako pozitívne sa vyjadrila aj viceprimátorka Bratislavy Iveta Plšeková.

„Mesto chce vytvárať priestor pre tvorivé iniciatívy, ktoré skrášlia a poľudštia dnes nevyužívané plochy, námestia a zákutia. Preto vítame projekt The MOST pod Mostom SNP a tešíme sa, že tento priestor dostane lepší a kultúrnejší výzor. Aj s využitím moderných prvkov a materiálov, akými sú kontajnery,“ uviedla vo svojom vyhlásení za úrad hlavného mesta Iveta Plšeková, viceprimátorka Bratislavy.

Súhlas starostu Starého Mesta

Podporu s umiestením kontajnerov na novej adrese vyjadril aj starosta Starého mesta Radoslav Števčík. „Ešte 14. januára sa konalo rokovanie medzi MČ Staré Mesto a o.z. Kontakt vo veci premiestnenia kontajnerov, kde pán Kleinert informoval, že predstavili projekt pánovi primátorovi Nesrovnalovi a navrhli priestor pod Mostom SNP. Starosta informoval, že je toto miesto z jeho pohľadu vyhovujúce,“ povedala pre Bratislava24.sk Nora Remiarová z Komunikačného oddelenie mestskej časti Bratislava-Staré Mesto.

„V územnom pláne je toto miesto vedené ako park. The Most je väčší projekt, zmestí sa sem viac zaujímavých ľudí a tým pádom je aj finančne náročnejší. Chceli by sme teraz ako prvé vyriešiť nepríjemnú záležitosť, do ktorej sme sa s projektom Šafko dostali, aby sme mohli kontajnery zo Šafka zobrať až po tom, čo sa budeme môcť definitívne presunúť pod most,“ vysvetlila Kleinert.

Ide o požiadavku autorov projektu Šafko, s ktorou sa obrátili na Staré Mesto. Viac o celej problematike sa dočítate tu: Šafko dalo šancu mladým, s pochopením sa ale nestretlo. Čo bude ďalej?.

Kedy sa kontajnery presunú pod Most SNP známe nie je. „Časový plán zatiaľ nevieme. Záleží najmä od financií, ktoré na projekt získame. Chceme prísť naraz, nie po častiach,“ uviedla spoluautorka.

The Most je oficiálny názov nového projektu pod Mostom SNP. „Ide o slovnú hračku, kedy riešime revitalizáciu tohto miesta aj z architektonického hľadiska a na druhej strane sa na to pozeráme komplexnejšie, ako na projekt The Most of Bratislava,“ vysvetlila na záver Kleinert.

Foto: Ilustračné.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM