Dominika Pacigová Rôzne

Chcete pomôcť alebo oživiť šatník? Predávajte, nakupujte a recyklujte na Burzoblšáku

Pred štyrmi rokmi sa dvaja vysokoškoláci, dnes už pracujúci ľudia, rozhodli zorganizovať komunitné podujatie. Doposiaľ zorganizovali už 41 Burzoblšákov.

Ilustračný obrázok k článku Chcete pomôcť alebo oživiť šatník? Predávajte, nakupujte a recyklujte na Burzoblšáku
10
Galéria
Zdroj: Ondrejirsa

Ružinovčania sa raz mesačne stretávajú nielen na trhu, ale aj podujatí s príjemnou atmosférou. Cieľom tradičného Burzoblšáku je recyklácia a znovuvyužitie starého či nepoužívaného oblečenia. Zaujímavosťou je aj charitatívny rozmer podujatia, pretože predávajúci môžu venovať oblečenie detským domovom, rodinám v núdzi a organizátori finančne podporujú aj zvieracie útulky.

Užite si príjemnú atmosféru

Na Burzoblšáku nájdete šikovných a začínajúcich handmade výrobcov, ktorí prezentujú svoju tvorbu a predávajú výrobky, ale aj predajcov, ktorí sa rozhodli darovať alebo predať nevyužité oblečenie za symbolické ceny. „Pre návštevníkov je pripravená aj zóna s občerstvením a chutnou kávou, domácimi zdravými a raw koláčmi, slanými pochutinami, domácimi polievkami, limonádami z domácich sirupov i mnohé ďalšie pochutiny. Myslíme však aj na deti i návštevníkov, a preto pripravujeme každý mesiac zónu s tvorivými dielňami a maľovaním na tvár, fotostenu Burzoblšák, ale aj iný sprievodný program,“ prezradil jeden z organizátorov Burzoblšáku Peter Kováčik.

Komunitné podujatie v Ružinove sa od ostatných blších trhov odlišuje. „Chceme návštevníkom ponúknuť niečo, čo inde nenájdu. Našou prioritou je budovať značku Burzoblšák ako niečo, čo tu ostane a kam sa budú ľudia radi vracať aj po niekoľkých rokoch,“ dodala organizátorka Kristína Szénásiová.

Podporujú a spolupracujú

V priebehu štyroch rokov podporili viac ako dvanásť organizácií, ktoré pomáhajú ľuďom v núdzi alebo deťom bez domova. Venovali im viac ako 15-tisíc kilogramov oblečenia a iných vecí. Finančne podporili tri útulky, momentálne prebieha ďalšia zbierka. Poskytli bezplatný priestor na predaj viac ako štrnástim neziskovým organizáciám a jednotlivcom, ktorí chceli pomôcť. Neustále však podujatie vylepšujú. „Novinkou v rámci podpory je Burzoblšák online, ktorý vznikol pred niekoľkými mesiacmi. Ide o online blší trh, ktorý môžu využívať obyvatelia z celého Slovenska. Práve vďaka nemu by sme v budúcnosti chceli ešte viac finančne podporovať útulky pre zvieratá,“ vysvetlil organizátor Peter.

Okrem charitatívnej činnosti spolupracujú s novými značkami a osobami, ktoré pomáhajú ľuďom či zvieratám. „Taktiež podporujeme začínajúcich handmade výrobcov, prípadne začínajúcich cukrárov, pekárov, predajcov kávy alebo občerstvenia. Burzoblšák je momentálne etablované komunitné podujatie, ktoré navštevujú stovky návštevníkov či už kvôli trhu, zóne s občerstvením, programu pre deti a návštevníkov alebo jedinečnej atmosfére. V rozbehnutých aktivitách budeme aj naďalej pokračovať a veľmi radi prinesieme aj nové spôsoby, ako pomôcť ľuďom v núdzi, zvieratám alebo životnému prostrediu,“ uzavrela Kristína Szénásiová.

42. ročník Burzoblšáku sa bude konať v sobotu (2. marca).

sobota / od 8:00 hod. / Drieňová 16

Ak chcete dostávať pravidelný prísun aktualít z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Burzoblšák
10
Galéria
Zdroj: Ondrejirsa
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM