Rôzne

Ceny bytov vlani mierne rástli, zväčšovala sa aj ich priemerná plocha

V Bratislave sa zvyšovali ceny pri všetkých typoch bytov, najrýchlejšie v prípade garsóniek a päťizbových bytov. Zvýšil sa tiež počet predaných bytov.

Ilustračný obrázok k článku Ceny bytov vlani mierne rástli, zväčšovala sa aj ich priemerná plocha
Zdroj: TASR

Ceny bytov na Slovensku minulý rok mierne rástli, na sekundárnom trhu medziročne približne o 6 percent a novostavieb v Bratislavskom kraji asi o 4 percent. Vyplýva to z aktuálnej Analýzy slovenského finančného sektora za rok 2015, ktorú vypracovala Národná banka Slovenska (NBS).

Vo všetkých krajoch sa vyvíjali ceny bytov podobne, s výnimkou stagnujúceho Banskobystrického kraja a dynamicky rastúceho Prešovského kraja, kde malý počet bytov s vysoko nadpriemernými cenami v oblasti Vysokých Tatier ovplyvnil celkový priemer.

V Bratislave ceny bytov na sekundárnom trhu vzrástli zhruba o 7 percent. Ceny sa zvyšovali pri všetkých typoch bytov, najrýchlejšie v prípade garsóniek a päťizbových bytov.

Národná banka poukázala na to, že pomer priemerných cien na primárnom a sekundárnom trhu sa už tri roky znižoval. „Približovanie cien týchto dvoch trhov môže naznačovať znižovanie kvality bytov na primárnom trhu, či už v zmysle ponúkaného štandardu, alebo prevahe nedokončených bytov nad dokončenými. Na začiatku roka 2015 primárny trh predstihol sekundárny trh aj v počtoch predajov a tento nepomer sa v priebehu roka prehlboval,“ píše sa v analýze.

Čítajte tiež: Porovnanie cien nehnuteľností: Byty a domy v Bratislavskom kraji sú trojnásobne drahšie ako v Nitrianskom

Počet predaných bytov na sekundárnom trhu za mesiac sa zvýšil z priemerných 531 v roku 2014 na 670 v roku 2015. Zároveň výrazne ubudli byty v ponuke, z priemerných 24.289 na 19.214 v minulom roku. „Tento vývoj môže viesť k nedostatočnej ponuke bytov na sekundárnom trhu, a tým prispievať k potenciálne nadmernému rastu cien,“ upozornila NBS.

Priemerná rozloha bytov vzrástla

Centrálna banka konštatovala, že už od začiatku roka 2009 možno pozorovať kontinuálny rast plochy inzerovaných bytov rovnomerným tempom 1 štvorcový meter (m2) za dva roky. Ku koncu vlaňajška sa tak v ponuke objavovali priemerné rozlohy 67 m2. Najvyšší rast zo 65 m2 v roku 2009 na 78 m2 v minulom roku zaznamenal Bratislavský kraj. Výrazne vzrástla priemerná rozloha bytov aj v Košiciach a Trnave, postupne pribudla Nitra a Žilina.

V ponuke dominovali najmä dvoj- a trojizbové byty, ktoré približne zhodným podielom tvoria 72 percent všetkých bytov. Štvorizbové byty predstavujú 14 percent ponuky a jednoizbové 11 percent. Väčší záujem je podľa NBS o dvojizbové byty, ktorých predaj tvorí 44 percent, u trojizbových je to 24 percent, u jednoizbových 14 percent a v prípade štvorizbových 9 percent.

„Aj naďalej sa znižoval podiel dokončených nových bytov na trhu, v poslednom štvrťroku predstavoval už len jednu pätinu ponuky. Ponuka tak zrejme zaostáva za dopytom na primárnom trhu,“ zhodnotila banka.

Čítajte tiež: Ako získať na hypotéke? Nahraďte starú pôžičku novou

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM