Rôzne

BSK chce zvýšiť kvalitu života najzraniteľnejších skupín obyvateľov

Bratislavský samosprávny kraj pripravuje koncepciu sociálnej inklúzie na najbližších desať rokov.

Ilustračný obrázok k článku BSK chce zvýšiť kvalitu života najzraniteľnejších skupín obyvateľov
Zdroj: www.bratislavskykraj.sk

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) pripravuje koncepciu sociálnej inklúzie na roky 2020 – 2030. Ide o prvý dokument svojho druhu na Slovensku, ktorý na regionálnej úrovni identifikuje najzraniteľnejšie skupiny obyvateľov.

Koncepcia sociálnej inklúzie

Jeho cieľom je adresne nastaviť opatrenia a politiky, ktoré budú smerovať k ich začleneniu do spoločnosti a zvýšia ich kvalitu života. „Podstatou celej inklúzie je aktívne zapájanie sa komunít, ktoré sú vyčleňované zo spoločnosti, do sociálneho, ekonomického, politického či kultúrneho života. Ide najmä o deti, seniorov, slobodné matky s deťmi či ľudí bez domova,“ skonštatoval predseda BSK Juraj Droba.

Spracovateľom koncepcie je Prírodovedecká fakulta Univerzity Komenského (UK). Práve na jej pôde sa koncom septembra uskutočnil v spolupráci s BSK seminár k analytickej časti programového dokumentu. Pracovného stretnutia sa zúčastnili napríklad aj zástupcovia rezortu práce, mimovládnych organizácií a hlavného mesta.

Diskutovalo sa o dôležitých témach sociálnej inklúzie, predstavách, smerovaní, životnej úrovni či opatreniach dotýkajúcich sa seniorov, chudobných pracujúcich, ľudí bez domova, migrantov či marginalizovaných rómskych komunít. Jednotlivé témy by mali byť spracované v rámci menších tematicky orientovaných pracovných skupín. „Ďalšie stretnutia s relevantnými partnermi sa uskutočnia od novembra do decembra. Zamerané budú na tvorbu návrhovej časti a akčného plánu,“ poznamenal kraj.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM