Rôzne

Električky do Dúbravky majú začať jazdiť po 17. februári

Mesto už má prístup do meniarne na Krčacoch, ale nie cez jej hlavný vchod.

Ilustračný obrázok k článku Električky do Dúbravky majú začať jazdiť po 17. februári
11
Galéria
Zdroj: TASR

Bratislavský primátor Matúš Vallo informoval, že po 17. februári by sa mala obnoviť električková doprava do Dúbravky. Oznámil to dnes predpoludním s tým, že mestu sa podarilo dostať do elektrickej meniarne v Dolných Krčacoch a urobiť v nej nevyhnutné úpravy.

Administratívne procesy

„V súčasnosti je ešte potrebné dokončiť povinné administratívne procesy vrátane udelenia súhlasu Bratislavského samosprávneho kraja, ako špeciálneho stavebného úradu pre električkové a trolejbusové dráhy, na predčasné užívanie trate. Toto očakávame v najbližších týždňoch. Pevne veríme, že v týždni po 17. februári by električky mali začať opäť premávať až do Dúbravky,“ povedal primátor.

Bezproblémový prístup do meniarne je nevyhnutý, pretože napája trakčné vedenie električky. Bez neho sa nemôžu robiť technické skúšky a ani prevádzkovať električková trať do Dúbravky.

Prístup do meniarne malo mesto podľa Valla bez problémov desiatky rokov. Situácia sa zmenila až v októbri 2019, zhruba mesiac pred začiatkom kolaudácie časti zrekonštruovanej trate Karlovesko-dúbravskej radiály.

„Od tohto termínu vlastník časti pozemku v sprievode ochranky opakovane bránil prístupu do meniarne. Robil tak aj napriek tomu, že zákon hovorí jednoznačne v prospech mesta,“ uviedol Vallo.

Potvrdenie súdu

To potvrdil aj súd, ktorý vydal dve neodkladné opatrenia a tým nariadil vlastníkom pozemkov zdržať sa umiestňovania prekážok a umožniť vstup pracovníkov mesta a Dopravného podniku Bratislava (DPB) na pozemok.

„Dostali sme sa do meniarne, otestovali vedenie a urobili posledné nevyhnutné úpravy,“ skonštatoval primátor s tým, že pozemok, na ktorý môžu pracovníci mesta a DPB vstupovať, však nie je hlavným vstupom do meniarne.

„Je tam okno, to sme otvorili a urobili špeciálny vstup,“ spresnil Vallo.

Majitelia zablokovali kataster

Hlavné mesto je presvedčené, že má právo prechodu cez pozemok. Nad rámec toho však požiadalo o zápis vecného bremena v novembri 2019. Primátor tvrdí, že majitelia pozemkov „zablokovali kataster“ tak, že dali rôzne zmeny a úpravy a bránia zápisu mesta.

Vallo uviedol, že mesto odmietlo návrhy majiteľov pozemkov na predaj za cenu 150 eur za štvorcový meter, výmenu za iný pozemok alebo uvoľnenie pozemku, ktorý sa blokuje voči výstavbe v strede mesta.

Len do Karlovej Vsi

Električky od 19. decembra 2019 premávajú zatiaľ po časti zmodernizovanej Karlovesko-dúbravskej radiály iba po obratisko Kútiky v Karlovej Vsi. V rámci stavebných prác sa doteraz zrealizovali dve etapy, a to od zastávky Molecova po obratisko Kútiky a od Molecovej po Záluhy (Damborského).

Od začiatku mája je naplánovaná najťažšia etapa modernizácie karloveskej radiály, ktorá má trvať do septembra 2020. Modernizovať sa má najdlhší a najhlavnejší úsek trate od tunela po Molecovu.

Dlhoočakávaná rekonštrukcia Karlovesko-dúbravskej električkovej radiály za 65,1 milióna eur s DPH sa začala 22. júna 2019. Realizuje ju vysúťažené konzorcium firiem DK Radiála.

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM