Aktualizované Rôzne Správy

Spustenie električiek je ohrozené! Blokuje ho spor o vstup na pozemky

Termín, kedy začnú premávať električky po zmodernizovanej časti Karlovesko-dúbravskej radiály je neznámy.

Ilustračný obrázok k článku Spustenie električiek je ohrozené! Blokuje ho spor o vstup na pozemky
13
Galéria
Zdroj: TASR

Dodávateľ stavebných prác, ktorý modernizuje trať, naďalej deklaruje, že úsek od Molecovej po Damborského by mal byť dokončený v decembri.

Problémová budova

Termín spustenia premávky je zatiaľ určený na 20. decembra, ohrozuje ho však spor o vstup na pozemky pod elektrickou stanicou – meniarňou Dolné Krčace v Dúbravke.

Primátor Bratislavy Matúš Vallo oznámil, že mesto aspoň v úseku od Molecovej po obratisko Karlova Ves našlo provizórne riešenie a električky by mohli touto časťou trate premávať už budúci týždeň.

Vallo tvrdí, že dôvodom celej situácie je konanie podnikateľa Branislava Božeka, ktorý vystupuje ako zástupca vlastníkov pozemkov pod meniarňou a ktorý sa situáciu pred dokončením rekonštrukcie električky rozhodol využiť na vlastné obohatenie. Na prípad minulý týždeň upozornil denník Sme.

V rozpore so zákonom

„Trvalo v rozpore so zákonom znemožňuje prístup pracovníkov Dopravného podniku Bratislava (DPB) na pozemok s meniarňou. Zneužíva tak situáciu, pretože si je vedomý toho, že bez aktívneho prístupu našich pracovníkov k meniarni nie je možné spustiť električku v plnohodnotnom režime,“ povedal primátor.

Situáciu sa podľa jeho slov Božek snaží využiť a žiada od mesta peniaze za predaj alebo prenájom pozemkov alebo žiada výmenu pozemku.

„DPB má však na neobmedzený prístup k meniarni zákonný nárok a principiálne nemôže na tieto podmienky pristúpiť. Zvlášť nie pod nátlakom a nie za neadekvátnu cenu,“ poznamenal Vallo.

Primátor tvrdí, že pri pokusoch vstúpiť do meniarne sú fyzicky ohrozovaní pracovníci DPB a čelia vyhrážkam.

„Zabezpečiť prístup, na ktorý má mesto jednoznačný nárok, odmietla aj štátna polícia,“ upozornil na to šéf bratislavskej samosprávy.

Keď bude ďalej obmedzovaný prístup k meniarni, mesto si chce uplatniť nárok na náhradu škody. Magistrát zároveň podal návrh na predbežné opatrenie súdu. Podal aj návrh na zápis vecného bremena na pozemok do katastra nehnuteľností. a zvažuje ďalšie technické riešenie.

Dedičstvo z minulosti

Spor Božeka s mestom sa javí ako umelo vyvolaný, ide však o dôsledok neriešeného problému s majetkovým vyrovnaním pozemkov pod dopravnou infraštruktúrou.

Za socializmu sa často stavalo na súkromnej pôde bez primeranej náhrady či vyvlastnenia. Verejnoprospešnú infraštruktúru na súkromných pozemkoch po roku 1993 štát previedol na obce, nedostali ale financie na majetkové vyrovnanie. Pretože ide o milióny eur, samospráva na to nemá dostatok zdrojov.

Iný zdroj napätia

Pracovníkom DPB sa podarilo napojiť z iného zdroja vysokého napätia aspoň časť trate v Karlovej Vsi, a to po obratisko električiek.

„Ak nedôjde k ďalším komplikáciám, trať od Molecovej po obratisko v Karlovej Vsi bude pre električky spustená počas budúceho týždňa. Je to provizórne riešenie, prináša aj obmedzenia, napríklad jazdnú rýchlosť v úseku,“ podotkol Vallo s tým, že plnohodnotná prevádzka električky je možná iba so zapojením meniarne Dolné Krčace.

Naďalej ohrozeným však podľa neho zostáva decembrový termín spustenia električiek až do Dúbravky. Túto časť trate totiž nedokáže mesto a DPB zabezpečiť z iného náhradného zdroja.

Nelegálna stavba?

Božek pre denník Sme uviedol, že v prípade doteraz vystupoval ako „mediátor“ a spor bude ďalej riešiť nový vlastník svojou cestou. Už od roku 2017 sa podľa neho uskutočňuje súdny spor o odstránenie meniarne, ktorú Božek označuje ako „nelegálnu stavbu“.

Božek pre TASR v reakcii uviedol, že nie je majiteľ pozemkov a bol len zástupca, ktorý hájil zákonné práva garantované ústavou. „Momentálne s vecou už nemám nič spoločné. Niekto sa o probléme dozvedel a oslovil ma ako zástupcu, či sú pozemky na predaj. Predávajúci sa vďaka mne dostali k adekvátnej kúpnej cene, pozemky predali a čo bude robiť s pozemkami nový vlastník, je jeho vec, toho nezastupujem. Viem len, že má nejaký iný spor s hlavným mestom, takže očakávam, že sa vec bude riešiť komplexne,“ skonštatoval Božek.

Genéza sporu o pozemky pod meniarňou sa podľa jeho slov začala už v júli 2016, a to výzvou na usporiadanie vlastníckych vzťahov. Meniareň považuje za nelegálnu stavbu. „Vallo zavádza políciu, že má zákonné vecné bremeno, pričom na to, aby mal vecné bremeno podľa zákona o dráhach, by museli byť pozemky uvedené v stavebnom povolení, čo však nie sú. Čiže žiadne zákonné bremeno nemá,“ tvrdí Božek.

Vallo podľa jeho slov nechce nič vyriešiť, „chce len využiť svoju moc na zastrašenie ľudí, ktorým komunisti pred 35 rokmi zabrali majetok a bez opýtania si postavili stavbu, pričom na svoje ciele zneužíva mestskú políciu“. „Pán Vallo sa chce súdiť a vystaviť 30-tisíc ľudí riziku výsledku súdneho sporu, ktorý nie je možné dopredu s istotou predpovedať,“ upozornil na to podnikateľ.

Primátor Bratislavy podľa neho porušil základné ústavné a občianske právo občana, a to vlastniť nerušene majetok. V prípade tvrdení, že mestu bola za pozemky ponúknutá neadekvátna cena, poznamenal, že „keď chce občan jednorazovú náhradu 150 eur za štvorcový meter (m2), tak to je neprimerane veľa a vydieranie, ale mesto za porovnateľné bremeno inkasuje 322 eur za m2“.

Rekonštrukcia Karlovesko-dúbravskej električkovej radiály v Bratislave
13
Galéria
Zdroj: TASR

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM