Nina Táborská Rôzne

Bratislavu má s Trnavou spojiť nová cyklocesta. Povedie atraktívnymi vinohradníckymi oblasťami

Bratislavský a Trnavský samosprávny kraj by sa mali spojiť novou Vinohradníckou cyklocestou. Projekt je momentálne vo fáze príprav odbornej štúdie. Tá by mala ukázať, nakoľko je cyklocesta uskutočniteľná. Ešte v januári sa tak dohodli zástupcovia oboch krajov na spoločnom stretnutí v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavu má s Trnavou spojiť nová cyklocesta. Povedie atraktívnymi vinohradníckymi oblasťami
Zdroj: TASR

Či už Bratislava alebo Trnava, obe mestá sú historicky späté s vinohradníctvom. Plánovaná cyklocesta má viesť atraktívnymi vinohradníckymi lokalitami úpätia Malých Karpát a prepojiť už existujúce cyklotrasy aj v Rakúsku. Podľa BSK by sa mala priamo napojiť na cyklocestu JURAVA.

Na projekte sa podieľajú Slovenský dom Centrope, Bratislavský a Trnavský samosprávny kraj a tiež cezhraničný partner, ktorým je rakúska obec Neusiedler. Prípravné práce zámeru by mali byť jasné do konca tohto roka, informovala o tom Trnava-live.sk.

Z Bratislavy by mala byť Vinohradnícka cyklocesta trasovaná cez vinárske oblasti ako je Svätý Jur a Pezinok, Vinosady, Modra, Dubová, Častá a Doľany.

Na území Trnavského kraja sa v súčasnosti hovorí o dvoch variantoch. Napojenie po trase Smolenice – Boleráz – Bohdanovce – Trna alebo Dolné Orešany – Suchá nad Parnou – Trnava.

Podľa Trnava-live má mať cyklotrasa dĺžku približne 45 kilometrov. Financovať ju má z 90 percent štát, zvyšné peniaze poskytnú oba kraje z vlastných finančných prostriedkov.

Cyklocesta by v regiónoch mohla prispieť k rozvoju turizmu, podporiť cestovný ruch a uľahčiť cestovanie pre tých, ktorí denne dochádzajú do práce práve na bicykli.

Prečítajte si tiež: Otestovali sme JuRaVu: Nová cyklomagistrála prekvapí krásnymi pohľadmi, je ale čo zlepšovať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM