Rôzne

Otestovali sme JuRaVu: Nová cyklomagistrála prekvapí krásnymi pohľadmi, je ale čo zlepšovať

Pod Malými Karpatmi pribudla nová cyklotrasa, ktorá spája Raču, Svätý Jur a Vajnory. Deň pred jej oficiálnym otvorením (19. 10. 2014) sme preto vysadli na bicykle a otestovali JuRaVu. Prvé dojmy sú vynikajúce.

Ilustračný obrázok k článku Otestovali sme JuRaVu: Nová cyklomagistrála prekvapí krásnymi pohľadmi, je ale čo zlepšovať
Zdroj: Dnes24.sk

Najväčším problémom novej cyklotrasy je cesta k nej. Bratislava trpí už roky na chronickú neprepojenosť cyklochodníkov. Radní často namiesto budovania ciest pre ekologickú dvojkolesovú dopravu len primaľujú značky na existujúce vozovky a podhodia tak cyklistov neraz bezohľadným vodičom v stále väčších autách. Ak si nie ste istí, o čom hovoríme, prevezte sa niekedy bicyklom napríklad po Špitálskej – tam cyklochodník pribudol aj na úseku, kde vedľa seba neprejde ani len električka paralelne s motorovým vozidlom.

JuRaVa, ktorej názov je príznačne vytvorený z názvov zakladajúcich členov rovnomenného združenia Svätého Jura, Rače a Vajnor, je vyskladaná z existujúcich vedľajších ciest pre vinohradníkov a nového chodníka. Kým sa ale dostanete na pohodlnú novú cyklomagistrálu, čaká vás “terénna hra” spojená s hľadaním čo najefektívnejšej a najbezpečnejšej cesty do Rače alebo Vajnor.

Etapa pomedzi vinohrady

My sme vyrazili na cyklochodník z Rače. Keďže ide o novú trasu, neuškodilo by, keby k nej viedli smerovníky aj z viacerých miest tejto mestskej časti. Prvé kilometre za mestom vedú popri hlavnej ceste, výhľady na Malé Karpaty ponad račianske vinohrady však stoja za to. Škoda, že pri značení cesty sa nemyslelo viac na využitie jej názvu JuRaVa, je to dobrá značka, ktorá si zaslúži budovať a posilňovať.

Do Svätého Jura vstupujeme pri Pustom kostolíku. Podľa legendy postavil na jeho mieste v 15. storočí vojenský dôstojník kaplnku, pri ktorej s manželkou potom žili ako pustovníci. Za ním čaká cyklistu dilema, či sa vydá do niekdajšieho kráľovského mesta Svätý Jur, alebo sa popri Šúrskom kanáli vyberie do Vajnor.

My odporúčame návštevu malebného Svätého Jura, ktorý má neopakovateľnú atmosféru. Tí vytrénovanejší si môžu urobiť aj “zachádzku” k zrúcanine hradu Biely Kameň. Ak by ste však popri ceste čakali informácie napríklad o tom, kde sa môžete osviežiť či zajesť si, márne. Spolupráca samosprávy s podnikateľmi by isto pomohla. Veď mestu a jeho pohostinstvám prinesie nových hostí, stravníkov a v neposlednom rade aj príjmy.

Popri Šúrskom kanáli

Jesenná príroda vyčarovala popri Šúrskom kanáli skutočne originálne pohľady. Veľkú časť trasy zo Svätého Jura do Vajnor ideme po novom chodníku. Pozor ale na “suveníry”, ktoré tu nechali kone. Takže okrem kochania sa prírodou je potrebné zrak nespúšťať z cesty.

Súčasťou cyklomagistrály je aj fitnesspark. Rôzne náčinia tohto “fitka” v prírode nájdete popri chodníku pred Vajnormi.

Cyklomagistrála, ktorá má takmer 28 kilometrov, je pilotným projektom združenia JURAVA. To už pracuje na budovaní ďalšieho úseku, ktorý by Vajnory spojil s Čiernou Vodou a Vrakuňou. Na existujúcu trasu by sa chceli pripojiť aj Pezinok a Modra.

Cyklochodník JuRaVa oficiálne otvoria v nedeľu 19. októbra 2014 o 14:30 hod. pri Pustom kostolíku v Svätom Juri.

Otestovali sme JuRaVu: Nová cyklomagistrála spája Raču, Svätý Jur a Vajnory
14
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM