Kultúra

Bratislava ožije remeslami a folklórom. Dni majstrov ÚĽUV spestria posledný augustový víkend

Návštevníci festivalu budú môcť obdivovať tvorbu hrnčiarov, čipkárok, kováčov, drevorezbárov, drotárov, hrnčiarov a iných remeselníkov.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava ožije remeslami a folklórom. Dni majstrov ÚĽUV spestria posledný augustový víkend
26
Galéria

Ústredie ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) opäť pripravuje zaujímavé podujatie v centre Bratislavy. Festival Dni majstrov ÚĽUV sa uskutoční na Hviezdoslavovom námestí v posledný augustový víkend 25. až 26. augusta. Jeho 28. ročník ponúka pestrý program, kde okrem prezentácie tvorby nebude chýbať tradičná kuchyňa, módna prehliadka, tvorivé hry ani remeselné dielne pre záujemcov.

Vlnené zážitky

Podľa Kataríny Tomkovičovej, Na festivale sa predstaví 120 remeselníkov, prítomní budú aj ďalší majstri remesiel a 14 lektori, ktorí sa budú venovať záujemcom o bližšie spoznanie remesiel. „K doterajším 418 majstrom ÚĽUV udelíme tento titul trom ženám a trom mužom,“ prezradila Katarína Tomkovičová, poverená zastupovaním generálnej riaditeľky ÚĽUV-u.

Návštevníci festivalu uvidia tvorbu hrnčiarov, čipkárok, kováčov, drevorezbárov, drotárov, hrnčiarov a iných remeselníkov.

„Tento ročník je zameraný na využitie vlny. Je to unikátny prírodný materiál dlhodobo využívaný u nás na odevné a iné výrobky. Jeho spracovanie rôznymi spôsobmi, textilné a iné využitie prezradí výstava v Justiho sieni Primaciálneho paláca. Po Bratislave ju uvidia aj v zahraničí,“ informovala Libuša Jaďuďová, riaditeľka Múzea ľudovej umeleckej výroby ÚĽUV v Stupave.

Spoznáme čabajskú výšivku

Okrem vlny si návštevníci môžu vyskúšať točenie na hrnčiarskom kruhu, maľbu na sklo, prácu so šúpolím či drôtom. „Prvý raz budeme prezentovať čabajskú výšivku na kartón aj modrotlačovú výrobu. S čipkárskou tvorbou sa predstaví 13 klubov z rôznych častí Slovenska,“ povedala riaditeľka Regionálneho centra remesiel ÚĽUV Oľga Fratričová.

„ÚĽUV je naša kľúčová organizácia v starostlivosti o ľudovú kultúru a remeslá. Uvedomujeme si jej dôležitosť a preto jej vytvárame podmienky,“ povedal na štvrtkovej tlačovej konferencii v Bratislave generálny riaditeľ sekcie kultúrneho dedičstva na Ministerstve kultúry SR Radoslav Ragač.

Informácie o programe sú na internetovej stránke www.uluv.sk.

Dni majstrov ÚĽUV
26
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM