Kultúra

FOTO: V nevšednej ZOO, ktorá zavítala do Bratislavy, nájdete aj drôteného chameleóna

Tento rok si ako tému svojej práce na veľkú letnú výstavu zvolili drotári živú prírodu. Justiho sieň Primaciálneho paláca sa tak zmenila na obrovskú ZOO s desiatkami drôtených tvorov.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: V nevšednej ZOO, ktorá zavítala do Bratislavy, nájdete aj drôteného chameleóna
13
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: bratislava.dnes24.sk

V Primaciálnom paláci si opäť môžete pozrieť originálne diela a dielka, ktoré vyšli spod rúk šikovných slovenských a českých drotárov. O tom, že je ich precíznosť a trpezlivosť pri práci obdivuhodná, sa môžete presvedčiť až do konca prázdnin na výstave Drôtená ZOO.

Zvieratá aj šperky

Slovenské drotárstvo je vo svete výnimočným fenoménom. Z tradičného remesla potulných drotárov v súčasnosti prerástlo do umeleckej podoby. Dedí sa z generácie na generáciu. Tento rok si ako tému svojej práce na veľkú letnú výstavu zvolili drotári živú prírodu. Justiho sieň Primaciálneho paláca sa tak zmenila na obrovskú ZOO s desiatkami drôtených tvorov.

Nájdete tam páva, soviu či ježiu rodinku, diviaka, ale aj žirafu či chameleóna. Detailne si môžete poobzerať aj jeleňa, koníky, veveričky, vrabce, havrany, pelikána, hrdličky, bociana a iných vtákov a tiež hady, divé svinky, kohúty, netopiere, ježkov, bobra, motýle, vážky či mravce. Bokom nezostali ani predstavitelia vodnej ríše. Obdivovať môžete celé akvárium rýb a obojživelníkov.

Ak sa vám niektorý z exponátov zapáči, dajte mu svoj hlas v súťaži o najkrajšie zvieratko, ktorú vyhodnotia na konci augusta.

Na výstave spolu s exponátmi drôtenej ZOO uvidíte aj vzácne historické kusy na pamiatku zosnulých autorov, ale aj diela zo súkromných zbierok alebo z vlastnej zbierky občianskeho združenia Galéria drôtu. Pre dámy sú pripravené šperky, ktoré si môžu aj kúpiť. Vystavený je aj 2,5 metrový strom – lipa, ktorý zhotovilo OZ Drôtená galéria. Na jeho vytvorení sa podieľal výtvarník, kováč a 25 drotárov.

do 30. septembra / Primaciálny palác – Justiho sieň (na prízemí) / otvorené je denne od 10:00 do 17:00 hod. / vstup voľný

Drôtená ZOO
13
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM