Správy Samospráva

Ako bude vyzerať Námestie SNP a Kamenné námestie? Určia to zahraniční architekti

Hlavné mesto v spolupráci s Metropolitným inštitútom Bratislavy a Generálnym investorom Bratislavy vyhlásili medzinárodnú súťaž na obnovu Námestia SNP a okolia ešte v decembri.

Ilustračný obrázok k článku Ako bude vyzerať Námestie SNP a Kamenné námestie? Určia to zahraniční architekti
3
Galéria
Zdroj: MIB

O účasť v súťažnom dialógu na začiatku prejavilo záujem 23 architekto­nických tímov. Odborná komisia vybrala 4, ktoré získali za svoj profesijný prístup k tvorbe návrhu riešenia najvyšší počet bodov.

Online knferencia

„Vybrané tímy vypracujú súťažné návrhy. Skôr, ako sa pustia do práce na návrhoch, bude konferencia so všetkými zúčastnenými aktérmi – expertmi, lokálnymi aktérmi a komisiou. Pre aktuálnu situáciu s novým koronavírusom v celej Európe sa bude konferencia realizovať online. Nadväzujúci proces tvorby návrhov bude prebiehať na jeseň,“ povedala Marcela Glevická z Metropolitného inštitútu.

Najkvalitnejšie tímy

Víťazné tímy sú: Atelier Loidl Landscape Architects Berlin z Nemecka, Rehwaldt Landscape Architects rovnako z Nemecka, Rusina Frei z Česka a Sadar + Vuga zo Slovinska.

„Záujem ateliérov z celej Európy naznačuje, že architektonické a urbanistické súťaže majú potenciál pritiahnuť tímy, ktoré dokážu zvýšiť kvalitu v prístupe k riešeniu verejných priestorov,“ píše sa na stránke Metropolitného inštitútu Bratislavy.

Peší a cyklisti

Základnými princípmi, ktoré je potrebné podľa mesta a Metropolitného inštitútu na námestia priniesť, sú zvýšenie prehľadnosti, čistota, bezpečnosť, uprednostnenie pešieho a cyklistického pohybu, vytvorenie možností pre trávenie času v území a doplnenie sedacieho mobiliáru a zelene.

„Projekt revitalizácie Námestia SNP a Kamenného námestia je v porovnaní s inými zadaniami zameranými na návrh verejných priestorov výnimočne komplexný v otázke dopravného riešenia, historickej a politickej dôležitosti miesta a zohľadnenia nárokov veľkého množstva miestnych aktérov,“ podotkla Marcela Glevická.

Použitie súťažného dialógu umožní podľa mesta získať návrh, ktorý tieto faktory bude zohľadňovať a riešiť v maximálnej miere a s väčšou istotou, než by sa dalo očakávať pri predkladaní návrhov prostredníctvom štandardnej anonymnej súťaže návrhov, pri ktorej nie je možné o návrhu rokovať v priebehu jeho spracovania.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM