Rôzne Správy

Bratislava má nové NÁMESTIE. Poskytne priestor na trhy aj koncerty

Námestie prepojí historickú Priadiareň so zvyškom projektu Zwirn a jeho rezidenčnou časťou.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava má nové NÁMESTIE. Poskytne priestor na trhy aj koncerty
9
Galéria
Zdroj: YIT Slovakia

Ružinov má nové námestie. Nachádza sa pri zrekonštruovanej budove Pradiarne 1900, ktorá už viac ako rok slúži prvým nájomcom a pribudnúť by v nej mali ďalší. V budúcnosti prepojí skolaudované námestie túto národnú kultúrnu pamiatku (NKP) so zvyškom projektu Zwirn a jeho rezidenčnou časťou.

Trhy aj kultúra

Väčšina spevnenej plochy námestia je voľná, aby mohla ponúkať priestor na dočasné podujatia, trhy či malé kultúrne akcie. Menší pocket park pre biznis poskytne priestor na prácu v exteriéri. Základnými prvkami nového námestia sa stali parter, zeleň, voda a umenie, teda akési „štyri živly“. Súčasťou námestia je tak okrem iného 33 vzrastlých platanov a zelené mikrozáhrady či fontána.

„Námestie pri Pradiarni prinesie do územia aj kúsok umenia. Tým má byť atraktívny vežový prvok v podobe umelecky stvárneného diela, ktoré sa stane jasným navigačným prvkom, stretávacím miestom a ďalším kúskom identity tohto územia,“ podotýka developer. Jeho podoba by mala byť verejnosti predstavená v blízkej budúcnosti.

Autá v podzemí

Všetka doprava v území je zároveň eliminovaná jej odklonením do podzemnej garáže so štyrmi podzemnými podlažiami. V garáži je vybudovaný aj podzemný kruhový objazd, čím môže námestie nerušene slúžiť peším a cyklistom. Ako hlavný materiál bola použitá kamenná mozaiková dlažba, ktorú dotvorili špeciálne kameninové línie s historickými odkazmi pôvodnej bývalej cvernovej továrne.

Viac o projektoch v Bratislave

Pradiareň

Uhorskú cvernovú továreň (s názvom Zwirn Fabrick) založili v roku 1900 obchodníci z Rakúska a Anglicka. Pradiareň bola od začiatku najimpozantnejšou stavbou areálu a nazývali ju aj Priemyselný palác. Jej unikátna konštrukcia pozostáva z liatinových stĺpov spolu s koľajnicovými nosníkmi, do ktorých sú zaklenuté stropné klenby. Pradiareň bola prestavaná v 60. rokoch 20. storočia, výroba v továrni bola ukončená v 90. rokoch 20. storočia. Za NKP ju vyhlásili v roku 2007.

Zrekonštruovaná budova Pradiarne 1900 bola skolaudovaná vlani. Nad rámec pamiatkovej ochrany prešla rekonštrukciou aj priľahlá budova bývalej Silocentrály.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Pradiareň a silocentrála v projekte Zwirn
9
Galéria
Zdroj: YIT Slovakia
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM