Rôzne

Architekti pripravili desať návrhov na riešenie areálu bývalej Cvernovky

Na území kedysi industriálneho areálu by mala vzniknúť vitálna nová štvrť, ktorá bude prepájať historický odkaz jedinečnej lokality s novou modernou architektúrou.

Ilustračný obrázok k článku Architekti pripravili desať návrhov na riešenie areálu bývalej Cvernovky
Zdroj: TASR

Spoločnosť YIT Slovakia vyhlásila 5. septembra 2016 medzinárodnú architektonicko-urbanistickú súťaž na ideové a funkčné riešenie areálu bývalej Bratislavskej cvernovej továrne.

Transparentná súťaž

Do užšej vyzvanej súťaže spoločnosť oslovila renomované architektonické ateliéry väčšinou zo Slovenska, ale aj Českej republiky, na základe ich predchádzajúcich skúseností s projektmi podobného významu a rozsahu.

„Súťaž priniesla spolu 10 kvalitných návrhov, ktoré autori prezentovali pred porotou 8. a 9. novembra. Víťaza súťaže spoločnosť zverejní tlačovou správou 2. decembra 2016,“ informovala Bratislava24.sk Zuzana Krištof Ozanová, Strategist & Account Manager spoločnosti YIT Slovakia.

Išlo o užšiu projektovú urbanisticko-architektonickú súťaž, ktorej súťažné podmienky overila Slovenská komora architektov. „Sme presvedčení, že transparentná konfrontácia rôznych pohľadov skúsených architektov a urbanistov je zárukou nájdenia toho najlepšieho riešenia pre celú lokalitu,“ hovorí generálny riaditeľ YIT Slovakia Milan Murcko. „To potvrdzujú aj návrhy, ktoré sme obdržali do uzávierky súťaže. Napriek jasne definovaným pravidlám sú veľmi zaujímavé a rôznorodé a odborná porota bude mať pri ich hodnotení neľahkú úlohu. Myslím si však, že tento areál si takúto diskusiu zaslúži.“

Foto: Anabela Mikušiaková

Vitálna nová štvrť

Na území kedysi industriálneho areálu by mala vzniknúť vitálna nová štvrť, ktorá bude prepájať historický odkaz jedinečnej lokality s novou modernou architektúrou a zároveň s funkčným zakomponovaním národnej kultúrnej pamiatky – objektu bývalej Pradiarne, ktorej rekonštrukcia a konverzia sa v súčasnosti pripravuje.

„V koncepte nových priestorov Pradiarne pracujeme s využitím progresívnych trendov v oblasti energetickej a prevádzkovej efektívnosti. Našim zámerom je podporiť faktor jedinečnosti tejto unikátnej industriálnej budovy tak, aby sme dokázali osloviť rôznorodé portfólio klientov, ktorí sa chcú na trhu odlíšiť,“ vysvetľuje Krištof Ozanová.

Garanciou toho, že zo súťaže vzíde riešenie, ktoré bude rešpektovať nielen súčasné trendy ale aj špecifiká a obmedzenia tohto územia, je zloženie poroty. Prizvaní boli zástupcovia Magistrátu hlavného mesta Bratislavy a mestských častí Ružinov a Staré Mesto, ale tiež akademici, zástupcovia investora a všeobecne rešpektovaní architekti. YIT Slovakia plánuje všetky prihlásené návrhy sprístupniť verejnosti počas výstavy na začiatku roka 2017.

Cvernovka končí a s ňou aj desiatky umelcov
36
Galéria
Foto: Anabela Mikušiaková
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM