Rôzne Správy

Ako ste hlasovali? Väčšina z vás auto nechá doma, ak bude mať mesto hustejšiu sieť električkových tratí

V hlasovaní sme sa pýtali, za akých okolností by ste v rámci prepravy po Bratislave vymenili auto za spoje MHD.

Ilustračný obrázok k článku Ako ste hlasovali? Väčšina z vás auto nechá doma, ak bude mať mesto hustejšiu sieť električkových tratí
9
Galéria
Zdroj: TASR

Do centra Bratislavy v každodennej rannej špičke prichádza podľa Územného generelu dopravy okolo 34-tisíc vozidiel z jednotlivých smerov. Prieskum ukázal, že 37,7 percenta Bratislavčanov cestuje autom, 32,6 percenta verejnou dopravou, 26,7 percenta ľudí chodí pešo a 1,6 percenta jazdí na bicykli.

Najradšej električkou

Zaujímalo nás, čo by Bratislavčanov presvedčilo o tom, že je vhodnejšie a ekologickejšie cestovať mestskou hromadnou dopravou. Väčšina z vás v našom hlasovaní odpovedala, že by si priali hustejšiu sieť električkových tratí. To by jednoznačne pomohlo ľuďom z Vrakune a ďalších častí mesta, kam električky nejazdia.

„V prípade, ak by električku potiahli cez Avion až na letisko. A tiež, ak by bola MHD bez bezdomovcov,“ napísal na facebookovú stránku Bratislava24.sk Victorio.

Približne rovnaké množstvo z vás by si prialo lacnejšie cestovné lístky na MHD alebo dopravu po meste zadarmo.

„Auto nebudem denne využívať vtedy, keď bude MHD zdarma, bude čistá, bez asociálov a s častými intervalmi,“ myslí si Peter. Monika s ním súhlasí a rada si za MHD aj zaplatí, „ak bude mať dopravný podnik kvalitné vozidlá a ak budú v MHD slušní ľudia a menej smradľavých či opitých bezdomovcov, ktorí samozrejme chodia zadarmo a revízor si ich nevšíma.“

Juraj by vymenil dopravu autom jedine za metro. „Iba, ak by MHD bolo metro. Inak radšej budem sedieť v aute ako stáť v autobuse!“

Viac ako 20 percent z hlasujúcich by presedlalo na MHD v prípade, ak bude na cestách viac BUS pruhov a doprava v autobusoch sa zrýchli.

Svitá na lepšie časy?

Primátor Ivo Nesrovnal minulý týždeň pripomenul, že mesto chce zaviesť na 22 križovatkách nový systém preferencie v svetelnej signalizácii pre vozidlá MHD. Takáto preferencia električiek je už nastavená napríklad na križovatkách Mýtna – Imricha Karvaša, Žilinská – Štefanovičova či Jantárová cesta – Bosákova.

Výstavba druhej etapy trate v Petržalke by mala byť dokončená do roku 2020. Magistrát pripravuje aj rekonštrukciu Vajnorskej a Ružinovskej radiály. Tu uzatvára podklady pre tender na dopracovanie projektovej dokumentácie. Začatie prác sa na oboch radiálach odhaduje v roku 2019.

Kolóny v Bratislave
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM