Rôzne Správy

HLASUJTE: Za akých okolností by ste vymenili auto za spoje MHD?

Automobilová doprava v Bratislave stále dominuje. V lete však mestu hrozí dopravný kolaps. Čo by vás presvedčilo, aby ste nechali auto doma a cestovali do práce MHD?

Ilustračný obrázok k článku HLASUJTE: Za akých okolností by ste vymenili auto za spoje MHD?
9
Galéria
Zdroj: TASR

Hlavné mesto si dalo za cieľ v akčnom pláne, ktorý zverejnilo v polovici marca, zvýšiť podiel prepravy chôdzou, bicyklom a verejnou dopravou. Zároveň chce znížiť podiel individuálnej automobilovej dopravy do roku 2025 na úroveň 35 percent, do 2030 na 25 percent a hranicu pod 20 percent chce dosiahnuť v roku 2040. Čo myslíte, podarí sa splniť tento smelý plán aspoň čiastočne? Čo by vás motivovalo nechať auto doma a cestovať MHD?

Do práce autom

Analýza preukázala, že na prepravu do práce využívajú Bratislavčania najmä automobilovú dopravu. „Pri takýchto cestách respondenti uviedli, že v 52,8 percentách prípadov využili individuálnu automobilovú dopravu, v 35,4 percentách verejnú dopravu a len v 11,8 percentách prípadov to bol mäkký mód, to znamená chôdza či bicykel,“ píše sa v akčnom pláne.

Hroziaci dopravný kolaps

Bratislavu čaká v lete viacero dopravných projektov, ktoré môžu ohroziť plynulosť premávky v meste aj mimo neho a čas strávený v kolónach sa výrazne predĺži.

V rámci obnovy dopravnej a technickej infraštruktúry ulice Mlynské nivy rieši developer s mestom jej uzavretie pre dopravu v rôznych časových rámcoch. Podľa spoločnosti HB Reavis by bolo najpraktickejším riešením kompletné uzavretie pre dopravu s odhadom na 14 mesiacov, namiesto postupného obmedzovania v rozsahu 36 mesiacov.

Ďalším z dopravných projektov, ktorý by mohol odštartovať v lete, je rekonštrukcia električkovej trate v Karlovej Vsi. A neposledným výrazným obmedzením by bola oprava vozovky Mosta SNP, ktorá bola pôvodne plánovaná na august 2016. Krajský dopravný inšpektorát ale zamietol uzavretie mosta počas školského roka. Mesto teraz plánuje opravu na tohtoročné letné prázdniny. Ovplyvní majiteľov áut v meste práve tento fakt a presedlajú na MHD?

Čo by vás presvedčilo, aby ste častejšie využívali mestskú hromadnú dopravu? Hlasujte do piatka 7. apríla do 12:00 hod., potom hlasovanie vyhodnotíme.

Kolóny v Bratislave
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM