Správy Samospráva

Mesto plánuje nákup elektrobusov aj zlepšenie koľajovej dopravy

Vyhliadnutých je už 32 lokalít, kde chce mesto vybudovať záchytné parkoviská, odkiaľ by mohli vodiči prestúpiť na MHD. Pracuje sa aj na preferencii električiek.

Ilustračný obrázok k článku Mesto plánuje nákup elektrobusov aj zlepšenie koľajovej dopravy
8
Galéria
Zdroj: TASR

Hlavné mesto chce podporiť rozvoj elektromobility. Nakúpiť preto zvažuje 18 elektrobusov, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu. Bratislava sa zároveň zapojila do projektu Urban-E, cez ktorý chce riešiť rozvoj nabíjacej infraštruktúry pre elektrické vozidla. Vybudovať plánuje 50 elektronabí­jacích staníc pre striedavý prúd a šesť staníc na jednosmerný prúd. Pri predstavení strategických dopravných projektov Bratislavy o tom dnes informoval primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal.

Preferencia električiek

Mesto chce zaviesť aj na 22 križovatkách nový systém preferencie v svetelnej signalizácii pre vozidlá MHD. Takáto preferencia električiek je už nastavená napríklad na križovatkách Mýtna – Imricha Karvaša, Žilinská – Štefanovičova či Jantárová cesta – Bosákova.

Bratislavský primátor uviedol, že mesto je z hľadiska dopravy nastavené na rozvoj koľajovej dopravy, či už železničných alebo električkových tratí. „Bratislava neobsluhuje len 400-tisíc svojich obyvateľov, ale 700-tisíc ľudí, ktorí žijú v celom bratislavskom metropolitnom regióne. Riešenie vidíme v rozvoji železničnej dopravy, MHD, v riešení parkovania, cyklodopravy a pešej dopravy. Všetky tieto komponenty riešime postupne,“ poznamenal Nesrovnal.

V tomto období sa hlavné mesto sústreďuje na dva najväčšie dopravné projekty, a to rekonštrukciu Karlovesko-Dúbravskej električkovej radiály a druhej etapy budovania električkovej trate do Petržalky. V prípade Karlovesko-Dúbravskej radiály má už mesto štyri stavebné povolenia a momentálne finišuje s pokladmi pre verejné obstarávanie na zhotoviteľa stavebných prác. Ich začiatok sa predpokladá tento rok.

Druhá etapa električky v Petržalke

„Čo sa týka Petržalky, mesto vyhovelo požiadavkám verejnosti a zmenilo projekt tak, aby nenarážal na odpor Petržalčanov. Okolo trate nepôjde štvorprúdová komunikácia, ako sa plánovalo, ale bude tam cyklotrasa a chodník. Trať bude zatrávnená a budú tam integrované zastávky,“ priblížil primátor.

Výstavba druhej etapy trate v Petržalke by mala byť dokončená do roku 2020. Magistrát pripravuje aj rekonštrukciu Vajnorskej a Ružinovskej radiály. Tu uzatvára podklady pre tender na dopracovanie projektovej dokumentácie. Začatie prác sa na oboch radiálach odhaduje v roku 2019.

Záchytné parkoviská

Mesto má už vyhliadnutých aj 32 lokalít, kde chce vybudovať záchytné parkoviská, odkiaľ by mohli vodiči prestúpiť na MHD. O zámere však ešte musí prebehnúť diskusia. Do Bratislavy totiž v rannej špičke prichádza podľa Územného generelu dopravy okolo 34-tisíc vozidiel z jednotlivých smerov. Prieskum ukázal, že 37,7 percenta Bratislavčanov cestuje autom, 32,6 percenta verejnou dopravou, 26,7 percenta ľudí chodí pešo a 1,6 percenta jazdí na bicykli.

Primátor tvrdí, že cieľom magistrátu je znížiť objem individuálnej automobilovej dopravy. „Mesto má víziu rozvoja mobility. Je ním podpora verejnej koľajovej dopravy, MHD a cyklodopravy,“ podotkol.

Električka na novom Starom moste
8
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM