Adriana Banásová Správy

Za sedenia na terasách by mali prevádzkovatelia podnikov podľa VZN zaplatiť až dvojnásobok ako doteraz. Zruinuje to malé podniky?

Možnosť straty turistu v centre Bratislavy je podľa členov komisie pre cestovný ruch a medzinárodnú spoluprácu a mestských poslancov Soni Svoreňovej a Tomáša Korčeka alarmujúca. Môže za to návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktorý upravuje otváracie hodiny podnikom v centre Bratislavy.

Ilustračný obrázok k článku Za sedenia na terasách by mali prevádzkovatelia podnikov podľa VZN zaplatiť až dvojnásobok ako doteraz. Zruinuje to malé podniky?
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Do praxe ho chce zaviesť mestská časť Staré Mesto. Prevádzkarom sa chystá tiež na základe zverejnených návrhov nariadení zvýšiť miestne dane za užívanie verejného priestranstva, dvojnásobok zaplatia za sedenia na terasách.

Podľa Svoreňovej, predsedníčky komisie pre cestovných ruch a medzinárodnú spoluprácu, to, čo priťahuje turistov do Bratislavy, je práve nočný život. „To je jedna dôležitá línia, ktorou chceme oslovovať mladého turistu, aby cez deň navštívil galérie, múzeá či divadlo a zároveň večer si šiel posedieť pri hudbe, víne, či zatancovať,“ vysvetlila poslankyňa.

Príde mesto o zdroj príjmov?

Kultúrny život v Bratislave je podľa nej prítomný a znamená konkurenčnú výhodu v porovnaní s okolitými mestami. Ak by hlavné mesto o turistov prišlo, pocítila by to aj mestská kasa. „Vybratá daň z ubytovania tvorí ročne asi 2,8 milióna eur v mestskom rozpočte,“ podotkla Svoreňová.

Prečítajte si tiež: Aký osud čaká otváracie hodiny podnikov v centre mesta sa zatiaľ nevie, rozhodnutia sa v decembri nedočkáme

Poslanec Korček uviedol, že je za to, aby sa prevádzkové hodiny podnikov regulovali, ale musí to byť spravené právne relevantným spôsobom.

„To, čo navrhuje Staré Mesto, je veľmi nešťastný spôsob. Rozdelenie na určité zóny podľa môjho názoru nie je v súlade so zákonom o obecnom zriadení, nakoľko zavádza nerovnaké podmienky pre druhovo rovnakých podnikateľov,“ skonštatoval.

Prečítajte si tiež: Otváracia doba podnikov v Starom meste verzus VZN: Prevádzkari podnikov chcú v prípade prijatia návrhu podať žalobu

Ako ďalej povedal, takýmto spôsobom chceli upraviť prevádzkové hodiny podnikom v Dunajskej Strede, no prokuratúra toto VZN napadla.

Diskutabilný je podľa Svoreňovej i návrh VZN, týkajúci sa poplatkov za terasy či zabratie verejného priestranstva. Ako konštatovala, už teraz je daň za zabratie verejného priestranstva jedno euro na deň za štvorcový meter, v susednej Viedni je to 0,23 eura. Schválenie tohto VZN môže mať podľa jej slov opačný efekt, ako sa od neho očakáva. Vysvetľuje to tým, že podnikatelia, ktorí už teraz majú veľké terasy a prevádzkujú reštaurácie s premrštenými cenami, si budú môcť dovoliť terasy aj po zdvojnásobení poplatku.

„Kto si to nebude môcť dovoliť, sú malé kaviarničky i bary, ktoré robia to centrum autentickým,“ priblížila Svoreňová.

Hľadá sa riešenie

Pri navrhovanom VZN o poplatku za vjazd do pešej zóny tvrdí, že ak sa schváli v takejto podobe, spoločnostiam, prevádzkujúcim v centre mesta turistické vyhliadkové vozidlá, by mohla cena stúpnuť o 70 percent.

„Nechceme zatvárať prevádzky, snažíme sa nájsť prijateľné riešenie pre všetkých – podnikateľov, obyvateľov aj samosprávu mestskej časti,“ povedal starosta Starého Mesta Števčík.

Staré Mesto v pripravovanom VZN o otváracích hodinách prevádzok v centre mesta rozdeľuje svoje územie na tri zóny. V prvej, kam patrí najužšie centrum mesta, budú môcť byť prevádzky otvorené v piatok a sobotu od 08.00 do 02.00 h nasledujúceho dňa. Po polnoci však už podľa návrhu nesmie byť počuť hudba. Od nedele do štvrtka budú musieť bary, ktoré sa nachádzajú napríklad na Hviezdoslavovom námestí, zatvoriť už o polnoci.

Prečítajte si tiež: Koniec nočného života v Bratislave? Samospráva chce nový návrh VZN prediskutovať s majiteľmi prevádzok

V druhej zóne má byť režim prísnejší, prevádzkari tam musia zatvoriť svoje podniky v piatok a sobotu o polnoci, v ostatné dni o 23.00 h. Do tejto zóny patrí napríklad Jesenského ulica či Nábrežie armádneho generála Ludvíka Svobodu. V tretej zóne sa majú prevádzky zatvárať počas celého týždňa už o 22.00 h.

ilustračná foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM