Alexandra Húsková Samospráva

Koniec nočného života v Bratislave? Samospráva chce nový návrh VZN prediskutovať s majiteľmi prevádzok

Samospráva Starého Mesta pripravila návrh všeobecne záväzného nariadenia, ktoré rozdeľuje centrum Starého Mesta do troch zón s jednotnými pravidlami prevádzkového času. V Starom Meste sa tak v niektorých podnikoch už do rána možno nezabavíte.

Ilustračný obrázok k článku Koniec nočného života v Bratislave? Samospráva chce nový návrh VZN  prediskutovať s majiteľmi prevádzok
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Vedenie mestskej časti chce s prevádzkarmi a vlastníkmi reštauračných zariadení na území Starého Mesta prediskutovať návrh nového nariadenia o prevádzkových hodinách.

Nakoľko podnikatelia už avizovali pripomienky k zverejnenému návrhu VZN, samospráva Starého Mesta sa vyjadrila, že chce diskusiou zabrániť špekuláciám o údajnej diskriminácii podnikateľov v centre mesta.

„Vedenie samosprávy Starého Mesta chce uviesť dôvody predkladania materiálu na rokovanie miestneho zastupiteľstva na pravú mieru,“ uviedla Nora Remiárová z komunikačného oddelenie MČ Staré Mesto.

V súčasnosti platné nariadenie o prevádzkových hodinách je podľa rozsudkov okresného a krajského súdu v rozpore so zákonom, preto ho miestne zastupiteľstvo musí revidovať.

„Súdy okrem iného namietajú, že Staré Mesto posudzuje žiadosti podnikateľov individuálne. Preto návrh nového nariadenia zavádza férový a transparentný systém, pričom rozdeľuje centrum mesta do troch zón,“ vysvetlila Nora Remiárová.

V prípade, že sa situácia nevyrieši a súd nariadi súčasné nariadenie zrušiť, hrozí celoplošné nastavenie otváracích hodín všetkých prevádzok len do 22.00 h.

Prečítajte si aj: V niektorých podnikoch si už do rána možno neposedíte. Staré mesto chce zmeniť otváracie doby prevádzok na svojom území

„Nechceme zatvárať prevádzky, snažíme sa nájsť prijateľné riešenie pre všetkých – podnikateľov, obyvateľov aj samosprávu mestskej časti. Uvedomujeme si, že podniky priťahujú do centra mesta život a vôbec nie je v našom záujme brať návštevníkom centra to, čo v ňom majú radi. Na druhej strane treba myslieť aj na požiadavky rezidentov. Verím, že o tom spolu dokážeme hovoriť a nájdeme riešenie, ktoré bude prijateľné pre všetkých. Z tohto dôvodu chcem hovoriť aj s prevádzkovateľmi podnikov, pretože ma zaujíma ich názor,“ vyjadril sa Radoslav Števčík, starosta Starého Mesta.

Diskusia predstaviteľov samosprávy s majiteľmi prevádzok sa uskutoční 25. novembra v Staromestskej sieni miestneho úradu. O definitívnej podobe návrhu nového nariadenia rozhodnú poslanci miestneho zastupiteľstva 8. decembra 2015.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM